Bo&Caro

De eerste onsterfelijke mens? Die loopt allang rond

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Congres over onsterfelijkheid georganiseerd door Permanent Beta in Amersfoort

Wie: Onderzoeker Aubrey de Grey, trainer Boris Sala, schrijver Pim Christiaans en nog een paar stervelingen

Instagram.com/bo_en_caro

Goed nieuws. De eerste mens die nooit hoeft te sterven, is al geboren. Tenminste, dat zegt Aubrey de Grey, onderzoeker in gerontologie. “Als we al het geld dat we nu steken in de ontwikkeling van wapens, zouden uitgeven aan onderzoek naar onsterfelijkheid, kunnen we over twintig jaar mensen voor de dood behoeden.”

De Grey, die met zijn lange baard, ingevallen wangen en uitgevallen tanden zelf niet bepaald onsterfelijk aandoet, ziet ouderdom als een “dodelijke ziekte”. We lijden allemaal massaal aan “terminale zaken” als ‘division obsessed cells’, ‘intercellular junk’ en ‘mitochondrial mutations’.
Klinkt eng – maar wat doen we er aan? Stamceltherapie, weefselbewerking of DNA-oprekking zijn veelbelovend maar wordt, helaas - helaas, alleen nog maar op muizen getest.

Elke dag een theelepeltje

Wat dan? Trainer Boris Sala heeft de oplossing: het goedje ‘C60‘, een koolstof mineraal. Onsterfelijkheid kan hij daarmee niet beloven maar wel een twee keer zo lang en bovendien kankervrij leven.

“Bij muizen werkt het sowieso maar er zijn ook al veelbelovende experimenten op arme kankerpatiënten in de favela’s van Brazilië mee uitgevoerd.”
En natuurlijk test Sala het zelf ook. Hij neemt al drie jaar lang elke dag een theelepeltje C60. “Je kunt het gewoon op internet bestellen als ‘met koolstof verrijkte olijfolie’.”

Het effect? Sala laat zijn spierballen rollen. “Ik kan beter sporten, laatst heb ik nog de Nederlands kampioen roeien verslagen. En verder voel ik me energieker, heb ik minder slaap nodig en heb ik een hogere weerstand.”

Hardnekkige erecties

Pim Christiaans, ook wel bekend als ‘de houdbare man’, pakt het anders aan. Hij vindt Sala’s geëxperimenteer met C60 “een onbezonnen kamikaze actie” en maakt zelf liever gebruik van de meer beproefde hormoontherapie om ouderdom tegen te gaan. Op zijn vijfenveertigste begon hij met het inspuiten van testosteron “om mijn lichaam van twintig jaar geleden terug te krijgen”. En lukte dat? Nou, nee. Christiaans strijkt over zijn gerimpelde gelaat. “Inmiddels ben ik vijfenvijftig en dat zie je ook wel.” Van de testosteron kreeg hij vooral hardnekkige erecties, een penetrante zweetgeur en puisten op zijn rug. Maar toch óók: meer energie, meer spieren en minder vet.

Alle deelnemers zijn op hun eigen manier bezig met onsterfelijkheid. Van het leveren van kritiek op de conservatieve farmaceutische industrie tot het gebruiken van technologie om het lichaam te verbeteren. En slechts éénmaal rijst de vraag: “Onsterfelijk zijn, moeten we dat wel wíllen?” Er wordt gelachen. “Daar hebben we het over tweehonderd jaar nog wel eens over.”