‘Eerste veroordeling na chatten met virtuele lokmeisje Sweetie’

Het virtuele lokmeisje Sweetie.
Het virtuele lokmeisje Sweetie. Foto EPA/ Terre des Hommes

Een primeur voor de organisatie Terre des Hommes, althans volgens de BBC: voor het eerst is er een man veroordeeld na online contacten met Sweetie, hun 10-jarige virtuele Filippijnse lokmeisje. Het gaat om een Australische man die twee jaar celstraf heeft gekregen.

Hij heeft in de rechtbank in Brisbane toegegeven dat hij pikante foto’s naar Sweetie heeft gestuurd en kinderporno op zijn computer had staan, schrijft de BBC.

De man zal waarschijnlijk de gevangenis niet in gaan, want hij heeft al acht maanden in voorarrest gezeten. Hij moet wel deelnemen aan een behandelingsprogramma voor zedendelinquenten.

Project Terre des Hommes

Vorig jaar begaven vier Nederlandse onderzoekers van Terre des Hommes, een organisatie die zich bezighoudt met het tegengaan van de uitbuiting van kinderen, zich in chatrooms waarin ze zich voordeden als een minderjarig Filipijns meisje. Als de mannen haar aanspraken, zagen ze een levensechte computeranimatie. Door haar de mannen te laten vragen naar persoonlijke informatie zoals Facebookprofielen en e-mailadressen konden er uiteindelijk zo’n duizend mannen geïdentificeerd worden uit 71 verschillende landen.

Een woordvoerder van OM zei vorig jaar (€) dat er in Nederland waarschijnlijk geen mensen veroordeeld kunnen worden op grond van het rapport dat Terre des Hommes naar aanleiding van hun lokonderzoek opstelden. Het online seksueel contact zoeken met iemand die zich voordoet als een minderjarige maar het niet is, is niet strafbaar, bepaalde het gerechtshof vorig jaar. Dat geldt waarschijnlijk ook voor virtuele minderjarigen.

    • Frank Huiskamp