Vijf jaar cel voor Oscar Pistorius

Oscar Pistorius arriveert in de rechtszaal, vanochtend.
Oscar Pistorius arriveert in de rechtszaal, vanochtend. Foto ANP/EPA/Herman Verwey

Oscar Pistorius is veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar voor het doden van zijn vriendin Reeva Steenkamp. De aanklager had tien jaar celstraf geëist, zijn advocaat pleitte voor huisarrest. Pistorius was vorige maand al schuldig bevonden aan dood door schuld, maar de straf moest nog worden bepaald.

Pistorius heeft naast de vijf jaar celstraf voor de dood van Steenkamp ook nog drie jaar voorwaardelijk gekregen voor het afvuren van een wapen. Volgens de rechter was er sprake van een enorme uitdaging om de juiste straf te bepalen. De uitspraak moest ook rekening houden met de belangen van de samenleving, aldus de rechter.

“Non-custodial sentence would send a wrong message.”

Een langere straf zou volgens de rechter dan weer een element van genade missen; in het uiterste geval had Pistorius namelijk vijftien jaar kunnen krijgen. De aanklager zegt tegenover Reuters dat het aannemelijk is dat Pistorius een derde van zijn straf in de cel zal uitzitten.

Aanklager tevreden

De atleet toonde zich onbewogen toen de rechter hem de straf oplegde. Zijn verdediging zegt voorlopig nog niet in hoger beroep te gaan.

De aanklager leek tevreden met de uitspraak, ook al legde de rechter geen tien jaar celstraf op zoals eerder was geëist. Of de aanklager in beroep gaat, moet nog blijken. De moeder van Reeva, June Steenkamp heeft bij monde van haar advocaat laten weten tevreden te zijn met het oordeel van de rechter.

Tijdens de sessie van vandaag waren zeventien politieagenten in de rechtszaal aanwezig. Daarnaast stond er ook een medisch team standby en had Pistorius zijn eigen psycholoog meegenomen.

Twitter avatar AlexCrawfordSky Alex Crawford #PistoriusTrial The double amputee runner has his psychologist on hand. There’s a medical team on standby (for those who may react badly)

‘Pistorius had al genoeg geleden’

Pistorius stond terecht voor de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp, vorig jaar in februari. Hij zag haar naar eigen zeggen aan voor een inbreker die zich verschanst had in zijn badkamer en loste vier schoten op de deur. Steenkamp overleefde dit niet.

De aanklager had voor de daad tien jaar cel geëist. Ook al was moord met voorbedachte rade niet bewezen, Pistorius’ handelen grensde daar wel aan.

De advocaat van de 27-jarige atleet vond dat hij al genoeg had geleden aangezien Pistorius zijn vriendin, carrière en huis door het drama is kwijtgeraakt. De verdediging was daarom van mening dat Pistorius gebaat zou zijn bij een huisarrest, afgewisseld met een taakstraf.

Twitter avatar AlexCrawfordSky Alex Crawford #PistoriusTrial The defence argued that the runner had suffered enough and he shd do community service under house arrest

De gevangenis zou volgens een tijdens het proces gehoorde sociaal werker geen geschikte plek voor de gehandicapte atleet zijn. De rechter stelde echter dat dit werd ondersteund door verouderde data over Zuid-Afrikaanse gevangenissen. Ook was de sociaal werker een tegenstander van het gevangeniswezen. Volgens de rechter konden de Zuid-Afrikaanse gevangenissen wel degelijk voorzien in de speciale behoeften van een gehandicapte, ook al zijn de omstandigheden niet ideaal. Huisarrest was gezien de mate van schuld niet toepasselijk:

Twitter avatar bramvermeul Bram Vermeulen Judge Masipa: “considering the degree of negligence, house arrest would not be appropriate”. #OscarPistorius

Dat Pistorius met een pistool kan omgaan, zag de rechter als een verzwarende factor. Dat hij spijt betuigde sprak dan weer in zijn voordeel.

Pistorius was begin september al veroordeeld voor dood door schuld, maar de strafmaat was nog niet bekend. De atleet was toen vrijgesproken van moord. Ook twee andere aanklachten, voor het illegaal bezit van munitie en het afvuren van een pistool door een open dak van een auto, werden door de rechter verworpen. De rechter achtte hem wel schuldig aan nalatigheid wegens het afvuren van een pistool in een restaurant.

Bekijk hier een tijdlijn van de gebeurtenissen rond Pistorius: