Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Suriname sluit grenzen voor reizigers uit ‘ebola-landen’

Suriname heeft zijn grenzen gesloten voor reizigers uit landen die door ebola zijn getroffen. Suriname heeft geen rechtstreekse vliegverbinding met West-Afrika, niettemin is het reizigers die tot drie weken geleden in Liberia, Guinee of Sierra Leone waren, tot nader order verboden om af te reizen naar het Zuid-Amerikaanse land.

Wie desondanks toch afreist naar Suriname en niet in bezit is van een internationaal erkend gezondheidscertificaat, zal bij aankomst tot maximaal eenentwintig dagen in quarantaine worden gehouden, zo maakte het ministerie van volksgezondheid bekend.

Eerder nam Suriname al andere maatregelen tegen het ebolavirus. Zo zijn in diverse ziekenhuizen en op de luchthaven quarantaineruimtes in gereedheid gebracht. Een internationale conferentie in Paramaribo waarop volgende maand tientallen Afrikaanse parlementsleden en regeringsleiders werden verwacht, is bovendien geannuleerd. Via advertenties in kranten en op televisie verzekert de regering intussen op alles voorbereid te zijn.

Toch zijn er nog te veel mazen in het net waardoor ebola Suriname toch kan binnendringen, vindt het het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg. Volgens de organisatie moet veel meer gedaan worden tegen de illegale immigratie die langs de dunbevolkte en uitgestrekte grenzen van Suriname plaatsvindt. Daarnaast moet al het ziekenhuispersoneel worden getraind, zodat zij mogelijke besmettingsgevallen kunnen herkennen.

Suriname is niet het eerste Caribische land dat dergelijke maatregelen neemt. Vorige week deden Jamaica, Trinidad en Guyana hetzelfde. De regio kampt momenteel ook met het chikungunya-virus, dat door muskieten wordt overgedragen. Tot vorige maand kostte dat al 113 mensen het leven. In Suriname viel één slachtoffer. (Novum)