Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Roken per direct verboden in kleine cafés zonder personeel

Foto ANP / Jeroen Jumelet

Roken in kleine cafés zonder personeel is per direct verboden. De uitzondering op het rookverbod in deze cafés is sinds vandaag van tafel, zo heeft staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn vandaag besloten na een uitspraak van de Hoge Raad.

De Hoge Raad bepaalde op 10 oktober dat de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés niet door de beugel kon. Van Rijn wilde niet meteen tot handhaving van het verbod overgaan, omdat eerst moest worden bekeken wat de consequenties van de uitspraak waren.

Een ondernemer die ondanks het verbod klanten toch laat roken, riskeert tot 1 januari eerst een waarschuwing en bij herhaaldelijke overtreding een boete van zeshonderd euro. Volgend jaar krijgt de café-eigenaar meteen een boete. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) is verantwoordelijk voor de handhaving van het verbod.

Het kabinet wilde de uitzondering eigenlijk ook schrappen, maar de hiervoor benodigde wijziging van de Tabakswet moest nog door de Eerste Kamer. Dit hoeft door de uitspraak van de Hoge Raad niet meer. Van Rijn:

“Dat de uitzondering vervalt, is dus geen verrassing voor de horecaondernemers die tot nu toe een uitzonderingspositie hadden. De snelheid waarmee de uitzondering vervalt is nieuw. De uitzondering voor kleine horeca wordt per direct ongedaan gemaakt door de Hoge Raad en dus moeten wij per direct handhaven.”