Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Cultuur

Kurhaus in Scheveningen vraagt uitstel van betaling aan

SCHEVENINGEN - Hotel Steigenberger Kurhaus, ofwel Kurhaus. Het hotel ligt tussen het Gevers Deynootplein en de boulevard langs het strand van Scheveningen. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
SCHEVENINGEN - Hotel Steigenberger Kurhaus, ofwel Kurhaus. Het hotel ligt tussen het Gevers Deynootplein en de boulevard langs het strand van Scheveningen. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

De eerste recensie op de website booking.com over het Kurhaus in Scheveningen is lovend. “De ligging en locatie is in één woord fantastisch.” Maar geïnteresseerden hebben weinig aan die fijne woorden. “Sorry, het is op dit moment niet mogelijk een reservering te maken voor dit hotel”, staat in rode letters, met een uitroepteken bovenaan de pagina.

Verschillende reserveringswebsites besloten de afgelopen dagen om boekingen voor het bekende hotel aan het strand in Scheveningen niet langer te accepteren. De bedrijven hadden nog geld tegoed van het Kurhaus. Maar de exploitant kon de rekeningen niet betalen. Al tijden niet, bevestigen betrokkenen. Gisteren vroeg de exploitant bij de rechtbank in Den Haag uitstel van betaling aan, waarmee het voorlopig de schuldeisers even op afstand houdt.

Vijfsterrentrots

Na de pier van Scheveningen dreigt nu ook de vijfsterrentrots van de Zuid-Hollandse badplaats kopje onder te gaan. Het hotel heeft een lange historie, met beroemde gasten zoals Winston Churchill, Michael Gorbatsjov en Audrey Hepburn. De Rolling Stones gaven er in 1964 een concert dat volledig uit de hand liep.

Bewindvoerder Marc Udink, die gisteren door de rechtbank in Den Haag werd aangesteld, bevestigt dat de exploitant al tijden geen huur betaalde voor het Kurhaus. “De inkomsten waren veel te laag om de hoge huur van het pand te voldoen.” Maar volgens hem zijn er genoeg partijen die de exploitatie van het befaamde hotel willen overnemen. De betalingsachterstand is inmiddels opgelopen tot ruim 8 miljoen euro.

Financiële constructie

Het Kurhaus is onderdeel van een ingewikkelde financiële constructie. Voor gasten is daar niets van te zien. Het is een hotel, met kamers, restaurants en keurige bediening. Die bediening wordt verzorgd door de Duitse exploitant Steigenberg Hotel Group. Maar dat is niet de exploitant die uitstel van betaling heeft aangevraagd. Het Duitse bedrijf is een soort onder-exploitant, ingehuurd door de echte exploitant. Maar die kan de Steigenberg Hotel Group niet langer betalen. De echte exploitant is een vennootschap onder firma, met de twee bedrijven Beleggingsmaatschappij Vinkendaal en Lustro Holding, die beide weer bestuurd worden door een trustbedrijf uit Amsterdam. Wie de echte exploitant en eigenaar van het befaamde Kurhaus in Scheveningen is, is onduidelijk.

In februari 2004 werd het Kurhaus door de beruchte Amsterdamse vastgoedhandelaar Willem Endstra gekocht van ING Vastgoed. Een paar maanden later werd Endstra op de stoep van zijn kantoor in Amsterdam doodgeschoten. De aankoop werd gefinancierd met een lening van Credit Suisse. Die bank zette de lening later door naar een vastgoedfonds, Titan Europew 2006-03, dat obligaties aan beleggers uitgaf met het Kurhaus als onderpand.

Nieuwe exploitant zo gevonden

Maar beleggers hebben weinig plezier gehad van de investering in het hotel. Sinds 2012 wordt er niet meer afgelost op de lening, die eigenlijk in januari vorig jaar in zijn geheel afgelost had moeten worden.  In totaal gaat het om een bedrag van ruim 60 miljoen euro, bevestigen betrokken. De waarde van het Kurhaus werd eind 2012 nog maar geschat op 24 miljoen euro, blijkt uit een rapport van het Britse bedrijf Hatfield Philips, dat de obligatielening beheert. Dit bedrijf is nu op zoek naar een koper voor het hotel.

Toch verwacht de nieuwe bewindvoerder dat het geen probleem zal zijn om een nieuwe exploitant te vinden en wellicht een koper voor het hotel. Afgelopen zomer werd Amrâth Hotels al genoemd als nieuwe exploitant. Betrokkenen bevestigen dat dit bedrijf nog steeds interesse heeft. Verschillende beleggers hebben interesse getoond om het pand te kopen.

Een woordvoerder van de Steigenberg Hotel Group wil niet reageren op de surseance van betaling. Op het kantoor van vennootschap die op papier de exploitatie verricht van het Kurhaus wil niemand een reactie geven.