Gevierde modeontwerper Oscar de la Renta (82) overleden

Oscar de la Renta, een van de meest iconische modeontwerpers van de afgelopen vijftig jaar, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn vrouw aan The New York Times.

Oscar De La Renta tijdens de presentatie van zijn herfst/winter-collectie van 2013. De modeontwerper overleed op 82-jarige leeftijd in zijn woonplaats Kent in de staat Conneticut. Foto Lucas Jackson / Reuters

Oscar de la Renta, een van de meest gevierde modeontwerpers van de afgelopen vijftig jaar, is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt zijn vrouw aan The New York Times.

De La Renta worstelde al sinds 2006 met kanker. De modeontwerper werd in 1932 geboren in de Dominicaanse republiek. Op achttienjarige leeftijd verruilde hij zijn thuisland voor Spanje. Tijdens een kunststudie in Madrid ontwikkelde hij zijn liefde voor mode, schrijft persbureau Reuters. Als leerling van de Spaanse ontwerper Cristóbal Balenciaga kwam hij terecht bij modehuis Lanvin.

Vorig jaar had The New York Times een uitgebreid interview met De La Renta:

In de jaren zestig maakte De La Renta furore nadat first lady Jaqueline Kennedy zijn ontwerpen droeg. Na Kennedy kleedden ook presidentsvrouwen Betty Ford, Nancy Reagan, Hillary Clinton en Laura Bush zich in zijn kleding. De La Renta ontwierp recentelijk nog de bruidsjurk van Amal Clooney.

De La Renta won vele prijzen voor zijn werk (wiki), waaronder twee maal de prestigieuze Ontwerper van het Jaar prijs van de Council of Fashion Designers en een CDFA Lifetime Achievement Award.

Een eerbetoon van Carnegie Hall aan Oscar de la Renta, gemaakt voor zijn dood:

Lees ook het zeer uitgebreide en rijkelijk geïlustreerde In Memoriam van The Washington Post.

    • Hans Klis