Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Fusiegemeente Bussum, Naarden en Muiden gaat Gooise Meren heten

De omgeving rond het Naardermeer.
De omgeving rond het Naardermeer. Foto ANP/ Juan Vrijdag

De nieuwe fusiegemeente van Bussum, Naarden en Muiden gaat Gooise Meren heten, zo hebben de gemeenteraden van de drie besloten. Maar van harte ging het allemaal niet.

Want wat je krijgt met drie gemeenten die één naam moeten verzinnen, is een hoop onenigheid, schrijft RTV Noord Holland. Tussen partijen, maar vooral tussen de aanwezige inwoners, die mochten inspreken. Bussumers wilden dat de gemeente gewoon Bussum ging heten, want dat is de grootste van de drie steden. Maar Naarden was van oudsher dé stad van het Gooi. Eén inwoner pleitte zelfs voor het helemaal niet meenemen van Muiden als “failliete Vechtstreek-gemeente”.

‘De meest vlakke naam’

De partijen waren ook verdeeld, tussen Naarden-Bussum (ook al de naam van het station tussen deze twee steden in), Naardingerland en Gooise Meren (al de keuze van een speciale naamgevingscommissie). VVD, D66 en PvdA gaan uiteindelijk toch voor de laatste optie. Tegenstanders stopten hun verzet toen bleek dat de andere twee geen meerderheid zouden krijgen. D66’er Olaf Vroom zegt tegenover RTV Noord Holland dat Gooise Meren wel “de meest vlakke en minst aansprekende naam” is.

Er werd al sinds 2005 gesproken over een fusie. In 2016 moeten de drie steden definitief zijn opgegaan in de nieuwe gemeente Gooise Meren.