Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Ruzie prinses Margarita en De Roy van Zuydewijn over interview Privé

Foto Bart Maat

Heeft prinses Margarita eind september wel of geen interview gegeven aan het weekblad Privé? Daarover ruziën de prinses en haar ex-man Edwin de Roy van Zuydewijn. Het blad drukte begin oktober een gesprek met Margarita af waarin ze onder meer inging op haar huwelijk met De Roy van Zuydewijn.

Daarin zou ze onder meer gezegd hebben dat ze door De Roy van Zuydewijn bijkans in de schuldsanering was beland en dat ze een deel van zijn schulden heeft moeten betalen. Het interview is bij haar ex-man verkeerd gevallen. Hij heeft zijn advocaat opheldering laten vragen bij de raadsman van zijn ex-vrouw, blijkt uit een brief die NRC Handelsblad in bezit heeft. De Roy kan zich niet herinneren dat zij zijn schulden heeft betaald en wil daar nu bewijs van zien.

‘Ongeoorloofde pressie’

De Roy van Zuydewijn en zijn ex-vrouw voeren al langer een strijd over haar financiële situatie. De rechtbank oordeelde na de scheiding in 2006 dat zij hem maandelijks een alimentatie van 5.500 euro moest betalen. Het gerechtshof besloot later dat zij dit niet hoefde te betalen omdat zij niet voldoende ‘financiële middelen’ heeft. De Roy probeert de alimentatiezaak te laten heropenen. Volgens hem beschikt zijn ex-vrouw over voldoende middelen om hem te betalen.

De advocaat van Margarita heeft inmiddels per brief laten weten dat De Roy van Zuydewijn geen enkel recht heeft op informatie van zijn ex-vrouw. Bovendien heeft Margarita volgens haar geen interview aan het weekblad Privé gegeven. Ook dreigt zij dat Margarita een tuchtklacht tegen de advocaat van De Roy van Zuydewijn overweegt in te dienen vanwege ‘ongeoorloofde pressie’ in de verstuurde brief.

Privé: wél met Margarita gesproken

De advocate van prinses Margarita wil geen toelichting geven op de brief. Ze herhaalt dat er ‘geen interview’ heeft plaatsgevonden, maar wil niet zeggen of Margarita met iemand van de Privé heeft gesproken.

De Roy van Zuydewijn voert al jaren een strijd tegen de Koninklijke familie omdat hij door hen stelselmatig zou zijn tegengewerkt en zwartgemaakt. Ook liet prins Bernhard onderzoek doen naar De Roy van Zuydewijn door de veiligheidsdiensten. Weekblad Privé laat weten dat ze prinses Margarita wel degelijk gesproken hebben.

Lees ook het portret over Edwin de Roy van Zuydewijn dat vorig jaar in NRC Handelsblad verscheen: ‘De lange strijd van Edwin de Roy van Zuydewijn’

Zuydewijn

Verschuur 141020