‘AIVD leent mensen van de politie om jihadisten in de gaten te houden’

De AIVD heeft onvoldoende mankracht om alle jihadisten in de gaten te houden. De geheime dienst leent mensen van de politie, zo meldt de NOS. Minimaal vijftien politiemensen zijn uitgeleend aan de AIVD.

Een agent in het nieuwe politieuniform
Een agent in het nieuwe politieuniform Foto: ANP / Lex van Lieshout

De AIVD heeft niet genoeg mankracht om alle jihadisten in de gaten te houden. De geheime dienst moet zelfs mensen lenen van de politie, zo meldt de NOS. Minimaal vijftien politiemensen zijn uitgeleend aan de AIVD.

Ook intern bij de AIVD is er geschoven met mensen, waardoor andere gebieden, zoals rechts- en linksextremisme, minder aandacht krijgen.

25 miljoen extra van de overheid

Onlangs besloot het kabinet dat de AIVD 25 miljoen euro extra krijgt voor onder meer bestrijding van jihadisme. Opvallend omdat het huidige kabinet bij haar aantreden eerder had besloten het budget voor de geheime dienst met eenderde te verminderen. Daardoor kampte de AIVD tot voor kort met een leegloop van personeel.

Waar wordt de meeste tijd aan besteed?

Op dit moment vergt het observeren van moslimradicalen die zich willen aansluiten bij terroristische organisaties zoals IS en Nederlandse jihadisten die terugkeren uit het oorlogsgebied in Syrië en Irak veel capaciteit bij de AIVD.

Het continu volgen van teruggekeerde jihadisten is bijna onmogelijk. In kringen van politie en inlichtingendiensten wordt geschat dat er een ploeg van ongeveer twintig mensen nodig is om iemand dag en nacht in de gaten te houden.

Hoeveel jihadstrijders zijn er teruggekeerd?

Tussen de dertig en veertig jihadstrijders zijn teruggekeerd naar Nederland. Als we daar die formule op losalten, zouden er zo’n 700 mensen nodig zijn om hen continu te observeren. En dat terwijl de AIVD daarnaast ook potentiële jihadstrijders en ronselaars moet opsporen.