Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Geopolitiek

Terugkijken: Neelie Kroes bij TechCrunch Disrupt

Neelie Kroes bij Techcrunch Disrupt Europe. Foto: screenshot Techcrunch
Neelie Kroes bij Techcrunch Disrupt Europe. Foto: screenshot Techcrunch

Startups in Europa moeten niet naar de VS vertrekken, maar in de EU blijven en een beroep doen op Europees onderzoeksgeld. Dat zei eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) vandaag bij het techevent TechCrunch Disrupt.

Neelie Kroes sluit haar tweede termijn in de Europese Commissie af met een storm aan media-aandacht. Afgelopen vrijdag zat de scheidend eurocommissaris al bij de De Wereld Draait Door om Matthijs van Nieuwkerk bij te praten over de door haar geïnitieerde Codeweek, vandaag stond zij in Londen de techgemeenschap zelf te woord tijdens het techevent TechCrunch Disrupt.

‘Meld je aan!’ - ook al is de weg naar Europees onderzoeksgeld een ‘jungle’

Het is een van haar laatste optredens voordat de 73-jarige eurocommissaris met pensioen gaat. Kroes greep haar kans voor een vurig pleidooi voor meer tech startups in Europa. Onderzoeksgeld uit de EU komt nu vooral terecht bij grote bedrijven, hield interviewer Mike Butcher haar voor. Maar dat moest voor startups geen reden zijn om er een beroep op te doen, aldus Kroes: “Meld je aan, meld je aan, meld je aan”, zei ze. “Al die jongelui met interessante bedrijfsplannen moeten zich vooral aanmelden.”

Eenvoudig is dat niet, gaf Kroes toe - het papierwerk dat nodig is om Europees onderzoeksgeld te krijgen is volgens haar een ‘jungle’. Als startups er niet uitkomen, mogen zij haar gerust mailen, aldus de eurocommissaris: “Begin daarmee. Geef niet op. Vind je weg.”

‘Europeanen te risicomijdend’

In Europa zijn “zeer slimme, creatieve mensen die buiten de gebaande paden durven te denken”, aldus Kroes. Maar in haar ogen zijn Europese startups te bang om te falen. “Veel mensen zijn risicomijdend en zo kom je never ever naar een hoger niveau”, zei Kroes. “Falen is niet erg. In Silicon Valley redt negen op de tien bedrijven het niet. Maar zij nemen het iniatief.”

Twitter avatar NeelieKroesEU Neelie Kroes Talking to @TechCrunch - will Europe get excited by startups, or exhausted by vested interests? #TCDisrupt http://t.co/tB85SdYLXD

Kroes sprak verder over netneutraliteit, de hervorming van de telecommarkt, het Europese ‘recht op vergetelheid’ en de vraag wat zij heeft bereikt na vijf jaar eurocommissaris Digitale Agenda te zijn geweest. Kijk hier het hele interview terug:

 

Lees ook het interview met Neelie Kroes in NRC Handelsblad (€): ‘Ik stel met vreugde vast dat ik te overtuigen ben’ en het profiel van Kroes (€) ‘Ze wist er de ballen van toen ze begon’.