Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Overheidsfinanciën

Politie stopt aanbesteding portofoons en blaastests

Een aanbesteding voor ademtestapparatuur bij de politie moet opnieuw. Ook last de politie last ‘een pauze’ in bij een aanbesteding van portofoons. De beslissingen vallen in het kader van een groot onderzoek naar corruptie bij aanbestedingen van de politie door het Openbaar Ministerie.

Een politieagent neemt een blaastest af tijdens en grote controleactie. Foto: ANP / Lex van Lieshout
Een politieagent neemt een blaastest af tijdens en grote controleactie. Foto: ANP / Lex van Lieshout

Een aanbesteding voor ademtestapparatuur bij de politie moet opnieuw. Ook last de politie ‘een pauze’ in bij een aanbesteding van portofoons. 

De aanbestedingsprocedure van veertigduizend portofoons moet worden onderzocht door externe deskundigen, meldt de politie. Daaruit moet blijken of de aanbesteding opzettelijk is vervalst. Ook de aanbesteding voor blaastests is niet goed gegaan. In de gestelde eisen waaraan de tests moeten voldoen zijn ‘inhoudelijke tegenstrijdigheden’ geslopen.

Overigens heeft de politie wel genoeg blaastests over om controles in het verkeer uit te voeren. “Er zijn nog voldoende deugdelijke apparaten in de eenheden beschikbaar, zodat de continuïteit van alcoholcontroles is gegarandeerd”, aldus de politie.

Groot onderzoek naar corruptie politie

De beslissingen vallen in het kader van een groot onderzoek naar corruptie bij aanbestedingen van de politie door het Openbaar Ministerie. Vorige week werden al vijf medewerkers geschorst wegens verdenking van fraude bij de aanbesteding van politieauto’s.

Ook Defensie kampt met onregelmatigheden rond aanbestedingsprocedures. Vorige week werden vier medewerkers van Defensie geschorst omdat ze worden verdacht van corruptie bij de inkoop van legervoertuigen.