Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

VS betaalden ex-nazi’s uitkering

De Verenigde Staten betaalden tientallen ex-nazi’s jarenlang een uitkering. Als tegenprestatie moesten de verdachten van oorlogsmisdaden vertrekken uit Amerika. Dat blijkt uit onderzoek van persbureau AP.

Er zouden in totaal miljoenen dollars zijn betaald aan ex-nazi’s en SS-bewakers. Het gaat om Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog naar de VS emigreerden om een nieuw leven op te bouwen. Maar de Amerikaanse regering zag ze liever vertrekken. Onder degenen die een uitkering ontvingen, waren gewapende SS’ers die als bewakers werkten in kampen waar miljoenen joden zijn omgekomen. Ook een wetenschapper die dwangarbeiders gebruikte voor onderzoek in het Derde Rijk kreeg geld van de Amerikaanse overheid. En een nazi-collaborateur die verantwoordelijk is voor de arrestatie en executie van duizenden joden in Polen.

AP ontdekte dankzij interviews met de betrokkenen en overheidsdocumenten dat sinds 1979 ten minste 38 van de 66 verdachten die het land verlieten, hun uitkering behielden.

Minstens vier van de begunstigden leven nog. Onder andere Martin Hartmann, een voormalige SS-bewaker bij kamp Sachsenhausen in Duitsland, en Jakob Denzinger, die patrouilleerde op het Auschwitz-complex in Polen. Hij is nu 90 jaar en ontvangt volgens AP nog altijd die uitkering. (NRC)