Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Muziekgebouw Eindhoven in financiële nood

De Britse danceact Basement Jaxx met het Metropole Orkest in het Muziekgebouw Eindhoven.
De Britse danceact Basement Jaxx met het Metropole Orkest in het Muziekgebouw Eindhoven. Foto ANP/ Koen van Weel

Het Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven dreigt failliet te gaan. Als de gemeente niet bijspringt, vertrekt de raad van commissarissen van de belangrijkste concertzaal in Noord-Brabant en een thuisbases voor symfonieorkest Philharmonie Zuidnederland.

Dat blijkt uit een persbericht dat de raad van commissarissen eind vorige week heeft verstuurd, na een aandeelhoudersvergadering waarin er geen “structurele oplossingen” zijn gevonden voor de financiële problemen van het Muziekgebouw. De commissarissen roepen de gemeente, die enig aandeelhouder is, op “aan te geven hoe zij haar verantwoordelijkheid neemt om de continuïteit van het muziekgebouw te waarborgen”.

Al drie jaar financiële problemen

Het Muziekgebouw kampt al drie jaar met oplopende verliezen op de exploitatie. In 2011 en 2012 bedroegen die volgens de openbare jaarverslagen bijna 2 ton en 125.000 euro. Over 2013 is het verlies ruim 500.000 euro en ook dit jaar zal het verlies waarschijnlijk tot boven de 5 ton oplopen. Het eigen vermogen is negatief geworden.

Bezuinigingen

De gemeente Eindhoven heeft bezuinigd op de muziekzaal, maar draaide die bezuiniging vorig jaar terug. De subsidie wordt echter niet geïndexeerd, terwijl de huur en de onderhoudskosten die het Muziekgebouw aan de gemeente moet betalen oplopen. Dat levert per saldo een bezuiniging van 2,5 ton op, zo stelt het Muziekgebouw in zijn jaarverslag over 2013.

De gemeente zou 4 ton bij de provincie Noord-Brabant proberen te verkrijgen, maar het is onbekend hoe die gesprekken zijn gelopen. Volgens ingewijden zijn er meerdere onderzoeken geweest hoe het Muziekgebouw efficiënter zou kunnen zijn in programmering en organisatie, maar valt er niet veel meer te halen. De omzet is de afgelopen tien jaar verdubbeld van 5 naar bijna 10 miljoen euro.

Wie treden daar op?

Het programmeert zowel klassiek als pop, jazz en wereldmuziek. Zo treden deze maand het Concertgebouworkest onder leiding van Andris Nelsons en de popband Level 42 op.

In de raad van commissarissen zitten voormalig PSV- en Campinadirecteur Tiny Sanders, voormalig Philipsdirecteur Harry Hendriks en Nienke Meyer, bestuursvoorzitter van Fontys Hogescholen. De commissarissen en het gemeentebestuur geven geen commentaar, volgende week is er een nieuw overleg.