Willems-Orde voor Gijs Tuinman voor zijn optreden in Afghanistan

Koning Willem-Alexander reikt op 4 december de Militaire Willems-Orde uit aan majoor Gijs Tuinman. Hij krijgt deze hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding vanwege zijn optreden in Afghanistan.

Majoor Gijs Tuinman ontvangt in december de Willems-Orde
Majoor Gijs Tuinman ontvangt in december de Willems-Orde Foto: ANP / Leo van Westerhoven

Koning Willem-Alexander reikt op 4 december de Militaire Willems-Orde uit aan de 34-jarige majoor Gijs Tuinman. Hij krijgt deze hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding vanwege zijn optreden in Afghanistan.

Willems-Orde wordt zelden uitgereikt

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) heeft Tuinman voorgedragen. De Willems-Orde wordt zelden uitgereikt. De majoor wordt gelauwerd om ‘zijn voortdurend en onder alle omstandigheden heldhaftig, beleidvol en moedig optreden’ in Afghanistan.

Waar kennen we hem van?

Tuinman wordt vooral geroemd om zijn handelen op 6 september 2009. In de Afghaanse provincie Uruzgan leidde hij die dag een gecombineerde groep commando’s en mariniers die de zwaargewonde korporaal Kevin van de Rijdt probeerden te redden, terwijl zij van drie kanten onder vuur werden genomen door Taliban.

Marco Kroon

In 60 jaar tijd is de Militaire Willems-Orde nog maar één keer uitgereikt. De laatste die de onderscheiding in ontvangst mocht nemen was kapitein Marco Kroon, die later voor de rechter moest verschijnen op verdenking van drugs- en wapenbezit. Van drugsbezit werd hij vrijgesproken.

Naast Kroon zijn er op dit moment nog maar vier andere dragers van de Militaire Willems-Orde in leven.

De uitreiking van de orde en de bijbehorende ridderslag door de koning vinden plaats op het Binnenhof in Den Haag.