Magnum-fotograaf René Burri (81) overleden - bekend van foto ‘Che’

Een foto van René Burri uit 2004 voor de foto van Che Guevara met sigaar in het Musée de l'Élysée in Lausanne. Foto: AP / Sandro Campardo
Een foto van René Burri uit 2004 voor de foto van Che Guevara met sigaar in het Musée de l'Élysée in Lausanne. Foto: AP / Sandro Campardo

De Zwitserse fotograaf René Burri is vandaag op 81-jarige leeftijd overleden. Burri is onder meer bekend van portretten van Ernesto ‘Che’ Guevara en Pablo Picasso. Dat meldt het foto-persagentschap Magnum, waarvoor Burri werkte sinds 1955. Hij was officieel lid van het prestigieuze foto-persagentschap sinds 1959.

Politici en kunstenaars

Burri fotografeerde in zijn leven talloze politici en kunstenaars. Op dertienjarige leeftijd fotografeerde hij Winston Churchill staand in een open auto, tijdens een bezoek aan Zwitserland. In 1963 maakte hij de beroemde foto van Che Guevara die kauwde op een sigaar.

Burri fotografeerde in zijn leven ook veel artiesten, zoals beeldhouwer Alberto Giacometti en architect Le Corbusier. In 1957 nodigde de schilder Picasso hem uit voor een etentje, wat resulteerde in een serie intieme portretten van de kunstenaar.

Oorlogen en conflictsituaties

Ook fotografeerde Burri vele politieke conflicten: hij reisde naar Pakistan, versloeg de oorlogen in Vietnam en Zuid-Korea, legde de revolutie in Cuba vast en volgde de spanningen van de Koude Oorlog in het verdeelde en later herenigde Berlijn.

Ondanks het grote aantal conflictsituaties is het duidelijk dat Burri er niet voor kiest om extreem leed vast te leggen, aldus NRC-redacteur Rosan Hollak, die Burri in 2010 interviewde.

„Ik hou van mooie beelden”, zegt hij. „Maar mooie composities van dode mensen, dat heeft mij nooit aangesproken. Ik ben niet het soort fotograaf die zich met overgave in levensgevaarlijke situaties stort.”

Lees hier het interview met Burri uit 2010 in NRC Handelsblad (€): ‘Ik zoek wel het drama maar niet het ongeluk’.