Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Derde dode tijdens ADE, vrouw overleed door xtc-gebruik

Publiek tijdens ADE in de Heineken Music Hall.
Publiek tijdens ADE in de Heineken Music Hall. Foto ANP/Kippa/Ferdy Damman

Een 41-jarige vrouw is gisterochtend overleden na drugs te hebben gebruikt bij een feest tijdens het Amsterdam Dance Event. De vrouw had met haar echtgenoot achtereenvolgens feesten bezocht op het Westergasterrein en bij Club Lite, meldt de politie.

De vrouw uit Utrecht raakte onwel bij Club Lite aan de Jan van Galenstraat. Vervolgens is ze met haar man in een taxi gestapt en naar het ziekenhuis gereden. Kort na aankomst overleed ze. Een arts constateerde dat ze is overleden door xtc-gebruik.

Gisteren werd bekend dat een 33-jarige man uit Servië en een 21-jarige man waren overleden tijdens ADE. In beide gevallen zijn er vermoedelijk drugs in het spel, maar verder onderzoek moet dat nog uitwijzen. De man uit Servië overleed kort na een bezoek aan Club Lite, het 21-jarige slachtoffer overleed nadat hij bij een feest in de Westergasfabriek was geweest.

‘Controle op drugs door organisatoren’

De politie roept mensen “met klem” op pillen “van welke aard dan ook” te laten testen of weg te gooien. Een rechercheteam doet onderzoek naar de zaak.

De gemeente Amsterdam liet vandaag aan persbureau Novum weten dat tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) vooral is gecontroleerd op overlast door bezoekers. Het tegengaan van drugsgebruik werd grotendeels aan de organisatoren van de ADE-feesten overgelaten, zei een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan.

De negentiende editie van het Amsterdam Dance Event ging woensdag van start en wordt zondag afgesloten. Op 85 locaties in de hoofdstad zijn ruim driehonderd evenementen geprogrammeerd.