Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Is dit een Russische onderzeeër? Zweden in ban van onderwateractiviteit

Mysterie voor de scherenkust van Zweden. Sinds vrijdag wordt melding gemaakt van “onderwateractiviteit van een vreemde mogendheid” in de wateren bij Stockholm. Is het een Russische onderzeeër, zoals die tijdens de Koude Oorlog vaker werden gesignaleerd?

Een amateurfoto van het vermeende object, vrijgegeven door het Zweedse ministerie van Defensie.
Een amateurfoto van het vermeende object, vrijgegeven door het Zweedse ministerie van Defensie. Foto Reuters/Zweedse ministerie van Defensie

Mysterie voor de scherenkust van Zweden. Sinds vrijdag wordt melding gemaakt van “onderwateractiviteit van een vreemde mogendheid” in de wateren voor de kust van Stockholm. De afgelopen dagen zijn er volgens het leger drie geloofwaardige waarnemingen geweest van de buitenlandse onderwateractiviteit. Er wordt wild gespeculeerd of het gaat om een Russische onderzeeër.

Zweedse media meldden dat de onderzeeër in Zweedse wateren in de problemen kwam en daarna in het Russisch noodsignalen heeft uitgezonden. Hoewel Moskou ontkent (evenals het Zweedse leger), zou er nu wel een onderzoeksschip onderweg zijn naar Zweden. NRC-correspondent in Rusland Steven Derix volgt de geruchten en ontwikkelingen.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Nieuw Koersk-drama? Zweedse marine zoekt naar Russische onderzeeër met problemen, meldt Svenska Dagbladet. http://t.co/uyApDwWWZd
Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Moskou ontkent ongeluk met onderzeeër, maar stuurt wel een onderzoeksschip richting Zweden. http://t.co/GwqRI4tUti

Vice-admiraal Anders Grenstad heeft vandaag een foto vrijgegeven waarop in de verte een object te zien is dat half onder het wateroppervlak ligt. Speculeren over het type vaartuig of waar het schip vandaan komt deed hij niet.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix De foto’s van de mysterieuze Russische onderzeeër beginnen door te komen uit Zweden. Via @Nordic_News http://t.co/q4cxS9nbYS

Toch blijven de geruchten over een Russische (mini)onderzeeër hardnekkig. Het vaartuig zou zijn meegevaren met de NS Concord, een olietanker die al dagen voor de Zweedse kust heen en weer voer. De tanker vaart onder Liberiaanse vlag, maar is van het Russische bedrijf Novo Ship, gevestigd aan de Zwarte Zee. Dat bedrijf is weer onderdeel van staatsconcern Sovcomflot, schrijft de Britse krant The Telegraph vandaag. En laat CEO Sergej Frank nu net een vertrouweling van president Poetin zijn…

Hieronder de route die de NS Concord zou hebben gevaren de afgelopen dagen:

Twitter avatar a7_FIN_SWE adam seven Movements of the RUS owned oil tanker, suspected mothership of suspected minisub in distress in Sweden
from @kallekn http://t.co/MkhC9QLi0G

Koude Oorlog

Of het nu een Russische onderzeeër betreft of iets anders, het Zweedse leger neemt de onderwaterdreiging zeer serieus. Na de eerste melding van de buitenlandse indringer zijn vrijdag gelijk oorlogsbodems, vliegtuigen en eenheden van de landsverdediging naar het gebied gestuurd om de zaak te onderzoeken. Aan de operatie doen ruim tweehonderd mensen mee.

Het incident doet denken aan de Koude Oorlog, toen het Zweedse leger geregeld uitrukte om te zoeken naar onderzeeërs van de Sovjet-Unie die zich in Zweedse wateren zouden hebben begeven, schrijft persbureau AP. Vorige maand ontbood de regering in Stockholm de Russische ambassadeur omdat een Russisch gevechtsvliegtuig het Zweedse luchtruim zou hebben geschonden.

De scherenkust voor de kust bij Stockholm bestaat uit een stelsel van duizenden kleine eilandjes en stukken rots, die zich tot tachtig kilometer in de Oostzee uitstrekt.