Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Atletiek

Overwinning voor de Keniaanse Kipyego bij marathon Amsterdam

De Keniaanse Bernard Kipyego komt als eerste over de finish bij de marathon van Amsterdam.
De Keniaanse Bernard Kipyego komt als eerste over de finish bij de marathon van Amsterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

De Keniaanse Bernard Kipyego heeft de marathon van Amsterdam gewonnen. Hij finishte in het Olympisch Stadion met een persoonlijk record van 2.06,20 uur, schrijft persbureau Novum. Lucas Rotich, ook een Keniaan, werd tweede. Hij kwam bijna een minuut later.

Na zo’n veertig kilometer ging Kipyego (wiki) in zijn eentje op kop. Rotich en John Mwangangi konden hem niet meer inhalen, en liepen dus samen om de tweede plek. Mwangangi, die óók uit Kenia komt, kreeg de derde plaats met een tijd van 2.07,28.

Nog meer winnaars

En de Nederlandse titel? Die ging naar Paul Zwama. Hij passeerde de finishlijn na 2.21,57 - een persoonlijk record. De Nederlanders Sebastien Schletterer (2.23,20) en Colin Bekers (2.26,07) kregen zilver en brons. De tweevoudig Nederlands kampioen Patrick Stitzinger had minder geluk: hij viel na twee kilometer uit met een hamstringblessure.

Bij de vrouwen was de Ethiopische Betelhem Moges de snelste. Zij zette een tijd neer van 2.28,33. Ogla Kimaiyo uit Kenia en Diane Nukuri uit Burundi behaalden de tweede en derde plaats.