‘Reactor Petten moest dicht vanwege veiligheidsrisico’s’

De reden dat de kernreactor in Petten eind vorig jaar is stilgelegd, was een ingreep van de Kernfysische Dienst vanwege een reeks incidenten waardoor de veiligheid in het geding was, melden De Volkskrant en het programma Brandpunt Reporter op basis van eigen onderzoek. Tot nu toe was de echte reden voor het stilleggen niet bekend geworden.

De kernreactor in Petten.
De kernreactor in Petten. Foto ANP/ Koen Suyk

De reden dat de reactor in Petten eind vorig jaar is stilgelegd, was een ingreep van de Kernfysische Dienst vanwege een reeks incidenten waardoor de veiligheid in het geding was, melden De Volkskrant en het programma Brandpunt Reporter op basis van eigen onderzoek. Tot nu toe was de echte reden voor het stilleggen niet bekend geworden.

De dienst gaf opdracht de productie van isotopen tijdelijk te staken, doordat er in een afvaltank dusdanig veel uranium was gemeten, dat op papier een spontane kettingreactie mogelijk was. NRG, de exploitant van de kernreactor, legde hierna maar één van de twee productielijnen stil, terwijl beide evenveel risico liepen. Nu bleek de meting uiteindelijk niet te kloppen, maar de dienst oordeelde dat NRG actie had moeten ondernemen.

Bij een ander incident negeerde het personeel in de regelkamer een kapotte gasreactor, waardoor wekenlang niet geregistreerd kon worden of er radioactieve lucht naar buiten ontsnapte. Nog een ander onderzoek wees uit dat de controle op een cruciaal onderdeel van de kernreactor al tien jaar niet meer gebeurde. Het ging om de afvoerleiding die tijdens groot onderhoud gebruikt wordt om het koelwater weg te laten lopen. Als die leiding defect zou gaan, zou de reactor binnen dertig minuten droog kunnen komen te staan, waardoor de reactorkern zou kunnen smelten.

‘Situatie nu beter’

Het ministerie van Economische Zaken legde NRG een voorwaardelijke boete op, blijkt volgens de Volkskrant uit documenten die bij het ministerie werden opgevraagd. Operationeel directeur Harrie Buurlage zegt in de krant dat enkele stafleden op non-actief zijn gesteld omdat ze “essentiële veiligheidsregels” genegeerd hebben. De veiligheidssituatie in Petten is nu veel beter volgens hem.

De kernreactor in Petten lag van november 2013 tot februari van dit jaar stil. En dat was niet de eerste keer. In november 2012 werd een afwijking in het koelwatersysteem ontdekt, waarna de reactor maandenlang stillag. In 2002 werd de reactor ook al stilgelegd omdat personeel veiligheidsvoorschriften niet hadden gevolgd.