Opinie

Meelijwekkend

Youp

Heerlijk weekje dat al feestelijk begon met de twee-nul klop tegen IJsland. Tegen wie? Tegen IJsland. In mijn jeugd werden dat soort wedstrijden met twaalf-nul gewonnen en tijdens het verslag kon Herman Kuiphof ons niet vaak genoeg vertellen dat de keeper ’s ochtends in een buitenwijk van Reykjavik de post nog had rondgebracht en dat de rest van het elftal bestond uit een warme bakker, een loodgieter, twee puntlassers, een dakdekker, een onderwijzer, een ambtenaar, een hark van de plantsoenendienst en dat ze allemaal op de dag van de wedstrijd nog gewoon hadden gewerkt. ’s Middags om vijf uur was er verzameld bij de rechtsbuiten thuis omdat die dicht bij het stadion woonde. De bondscoach, een gepensioneerde gymnastiekleraar, had onder een kopje thee en een stuk of wat vuistdikke boterhammen tegen de jongens gezegd dat ze vooral moesten genieten. De moeder van de stopperspil had de shirtjes versteld en gewassen en zij benadrukte dat alles na de wedstrijd in de grote wasmand naast de douche moest worden gegooid. Dat was IJsland.

En nu gingen we af. Met boter en suiker. Wat zal Louis gelachen hebben. Gebulderd. Geschaterd. Heeft Truus hem stil gekregen? Guus krijgt nu van iedereen de zwartepiet. Te oud, is de algehele conclusie. Maar Louis is maar een paar jaar jonger. De in hun eigen ogen kritische journalisten die dit schrijven zijn trouwens zelf ook al een aantal jaren over de houdbaarheidsdatum. Dat bleek deze zomer, toen ze met zijn allen op Louis zaten te hakken. Louis die glorieus wraak nam met een mooie derde plaats. Ik word trouwens vrolijk van dat bejaardengebakkelei omdat ik de oude mannetjes al te lang ken, maar zie dat de generatie van mijn zoon die op ouderwetse typemachines getikte opinies niet meer leest. Gezeur dus!

Tijdje geleden gingen er nog stemmen op dat we uit solidariteit met de slachtoffers van de MH17 het WK in 2018 in Rusland moeten boycotten. Maar als het zo doorgaat, is dat tegen die tijd geen issue meer. Dan zijn we er kansloos uitgeknikkerd door Malta en Gibraltar.

Of ik medelijden met Guus heb? Beetje. Net als met Rob Trip, de anchorman van ons achtuurjournaal. Weet nog hoe blij hij was toen hij deze baan kreeg. En hij doet het goed. Geweldig zelfs. Maar woensdagavond schoot ik vol toen ik zag dat hij de scheiding tussen Onno en Albert moest oplezen. Tussen de gruwelen in de Islamitische Staat en de slachtoffers van de ebola door. De burgemeester en zijn tuttige roddelprinsje hadden een punt achter hun huwelijk gezet. Nou en? Ieder jaar nemen duizenden Nederlanders dat verstandige besluit. Uitgepraat en uitgeneukt. Dan zoek je je heil elders. Maar dat hoeft toch niet in het officiële journaal? Wel grappig dat de staatssecretaris deze week zijn jaarlijkse riedel hield over wat amusement is en of dat wel of niet bij de Publieke Omroep hoort. Vervolgens zie je Rob Trip in het belangrijkste journaal iets vertellen over de scheiding van de nationale roddeltrut en zijn burgemeestertje. Verwarrend.

In datzelfde journaal had Rob de primeur dat Camiel bij de KLM mocht opzouten. Inmiddels alles over deze incompetente ijdeltuit gelezen en je vraagt je af wie deze charlatan op die plek gezet heeft. Vriendendienstje van kompaan Rutte? Ik zag hem een jaar lang kwijlen dat hij het blauwe bloed van de KLM had en dat hij trots was dat hij daar mocht werken. Maar iets inhoudelijks hoorde je hem nooit zeggen. Ik zag hem in de polonaise met Poetin, Rutte, Lex en Max in Sotsji en dacht toen: waarom hij? Op voorspraak van onze koning in het IOC gekomen? De man heeft nooit een bal getrapt, laat staan een centimeter geschaatst. Hoezo Camiel? En nou lees ik dat de sukkel er nooit was, veel geheimzinnige privéreisjes maakte en graag tickets aan vriendjes uitdeelde. Ik gok dat Jos van Rey en Maxime Verhagen daar zeker bij gezeten hebben. Limlanders onder mekaar!

Dus geen meelij met Camiel? Jawel. Maar dat heb ik al meer dan twintig jaar. Als ik zie hoe deze ras-CDA’er zich door het leven konkelt. Hoorde gisteren dat zijn imago een tijdje is opgepoetst door Jack de Vries. Dat is tegenwoordig namelijk Jack zijn werk. Je imago laten oppoetsen door Jack de Vries! Meelijwekkend! En humor!