Bisschoppen stemmen toch tegen meer homovriendelijke kerk

Paus Franciscus bij aankomst eerder deze week bij een bespreking tijdens de synode, die afgelopen week in Rome werd gehouden. Foto AP / Allessandra Tarantino

Bisschoppen hebben vanavond toch tegen moderniseringen gestemd die voor een meer respectvolle omgang met homoseksuelen en gescheiden mensen hadden moeten zorgen. Dat meldt persbureau AP.

De uitslag van de stemming bij een synode over een document over familiezaken in Vaticaanstad laat zien dat de katholieke kerk nog altijd diep verdeeld is over deze kwesties. Uit het eerdere tussenrapport blijkt immers wel dat in elk geval een aantal bisschoppen in thema’s als homoseksualiteit en scheiding afstand wil nemen van de officiële leer van de kerk, stelde NRC-verslaggever Marc Leijendekker gisteren al in NRC Handelsblad. Maar de oppositie tegen zulke veranderingen blijft dus ook nog altijd groot binnen de kerk.

Paus Franciscus zelf had eerder dit jaar nog gezegd dat hij niet wil oordelen over homoseksuelen. De afgelopen twee weken werd tijdens de synode gesproken over het beter voorzien in zielenzorg aan homo’s en lesbiennes.

De geestelijken in Rome hadden het ook over de manier waarop over homoseksuelen wordt gepraat. Er moest niet langer op veroordelende toon worden gesproken, maar juist op een respectvolle en verwelkomende manier, stond in een conceptversie die eerder deze week naar buiten kwam. Er werd gesteld dat homoseksuelen “talenten en kwaliteiten” bezitten die de Rooms-Katholieke Kerk zou kunnen accepteren. Ook zouden “de positieve aspecten” van homorelaties erkend moeten worden. Er werd daarom vorige week al gesproken van een mogelijke “pastorale aardbeving”.

Maar dat blijkt achteraf dus voorbarig te zijn geweest. Zelfs een afgezwakte versie van het document, waarbij de verwelkomende toon richting homoseksuelen was geschrapt en alleen nog werd gesproken over zielenzorg aan homoseksuelen, werd niet goedgekeurd. Twee andere paragrafen, over het voorstel om gescheiden en hertrouwde katholieken toch nog ter communie te laten gaan, haalden het ook niet.

Het document dient als basis voor verder debat. Een volgende bijeenkomst staat volgend jaar oktober gepland. Paus Franciscus heeft geëist dat het volledige document met de stemuitslag wordt gepubliceerd om zo transparant mogelijk te werken.

    • Niels Posthumus