Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

SP wil snel opheldering na rapportage over ambulance

De SP wil snel opheldering van wethouder Eric van der Burg (Zorg, VVD) over de situatie bij Ambulance Amsterdam, waar volgens vakbond Abvakabo FNV van alles mis is.

De vakbond bracht deze week een rapportage uit, waarin staat dat het personeel zich ernstig zorgen maakt over de werksituatie. De veiligheid van patiënten en medewerkers is in het geding, zo zou blijken uit meldingen die tussen mei en september bij een meldpunt zijn binnengekomen: voorgeschreven aanrijtijden worden niet altijd gehaald, de werkdruk ligt te hoog en er is sprake van verouderde apparatuur.

In 2012 privatiseerde de ambulancezorg in Amsterdam, daarvoor viel het onder de gemeente. Ambulance Amsterdam werd het resultaat van een fusie tussen Verenigd Ziekenvervoer Amsterdam (VZA) en de ambulancedienst en meldkamer van de GGD in de stad. Er werken 450 mensen.

Eind 2013 kwam er al eenzelfde waarschuwing van Abvakabo FNV na signalen van werknemers van Ambulance Amsterdam. Ruim 75 procent van de ondervraagden zei toen ontevreden te zijn over de kwaliteit van de ambulancezorg. „Toen beloofde de wethouder dat hij de situatie goed in de gaten zou houden. Wat heeft hij dan gedaan dat er niets veranderd is?”, zegt SP-raadslid Remine Alberts.

Wethouder Van der Burg kan nog niet reageren op de nieuwe rapportage, maar zijn woordvoerder zegt dat deze aanleiding zal zijn om scherper op de situatie bij Ambulance Amsterdam te gaan letten.

In een persbericht naar aanleiding van de rapportage schrijft Ambulance Amsterdam onder andere dat een fusietraject „niet zonder hobbels” is, en dat sommige doorgevoerde verbeteringen meer tijd kosten „dan soms wenselijk is”. De organisatie benadrukt wel dat uit kwaliteitscontroles deze zomer bleek dat de zorg goed is.

„We zijn geen Afrikaans land, nee”, zegt Alberts. „Maar ze lijken te denken: een 6 min is ook een voldoende. Ik vind dat je voor die 8,5 moet gaan.”