Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Rutte dringt bij Poetin aan op medewerking afwikkeling MH17

Premier Rutte heeft tijdens de ASEM-top in Milaan met de Russische president Poetin aangedrongen op “maximale medewerking bij de afwikkeling van de ramp met MH17”. Rutte schrijft dat op zijn Facebookpagina. De top is een overleg tussen EU-landen en Aziatische landen over de wereldhandel.

Mark Rutte arriveert op de ASEM-top in Milaan.
Mark Rutte arriveert op de ASEM-top in Milaan. Foto EPA / Matteo Bazzi

Premier Rutte heeft tijdens de ASEM-top in Milaan met de Russische president Poetin aangedrongen op “maximale medewerking bij de afwikkeling van de ramp met MH17″. Rutte schrijft dat op zijn Facebookpagina. De top is een overleg tussen EU-landen en Aziatische landen over de wereldhandel.

Rutte schrijft dat hij natuurlijk boos is op alle partijen die dit tot nu toe onmogelijk hebben gemaakt, maar zal het onder de aandacht blijven brengen:

Een woordvoerder van Rutte zegt tegen de NOS dat het de bedoeling was om maximaal aandacht te vragen voor de afwikkeling van de ramp met MH17. Het was alleen van tevoren niet bekend of het zou lukken omdat ze mogelijk niet tegelijk op de top aanwezig zouden zijn.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel moest overigens wachten op haar onderonsje met de Russische president. Poetin moest in Servië eerst nog een parade bijwonen ter ere van de bevrijding van de nazi’s zeventig jaar geleden. Poetin verscheen pas tijdens het diner met de regeringsleiders, terwijl de meeting met Merkel al daarvoor was gepland. De ontmoeting vond daarna plaats na het eten, vier uur later. Merkel had toen al met de Oekraïense president Porosjenko gesproken en drong bij Poetin eropaan dat het bestand in Oekraïne gerespecteerd wordt. Mogelijk spreekt Poetin vandaag nog zelf met Porosjenko.