Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Politie arresteerde ten onrechte twee mensen tijdens intocht 2011

Sinterklaas juicht bij zijn aankomst in Dordrecht in 2011.
Sinterklaas juicht bij zijn aankomst in Dordrecht in 2011. Foto ANP / Koen van Weel

De politie in Dordrecht heeft in 2011 ten onrechte twee mannen gearresteerd omdat zij bij de intocht van Sinterklaas actievoerden tegen Zwarte Piet. De Nationale Ombudsman heeft hun klacht tegen het politieoptreden gegrond verklaard, zo blijkt uit het rapport dat op 15 oktober is gedateerd.

De mannen droegen bij de Sinterklaasintocht op 12 november 2011 een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’ en werden aangehouden omdat zij volgens de agenten de openbare orde verstoorden. Dat had de politie niet mogen doen, aldus de ombudsman, en evenmin had een van de twee mannen mogen worden geboeid terwijl hij zich niet tegen arrestatie verzette.

Dit was het begin van het maatschappelijk debat

De arrestatie van de mannen, kunstenaar Quinsy Gario en rapper Cesare Kno’ledge, markeert het begin van de publieke belangstelling voor de bezwaren tegen het slaafse voorkomen en gedrag van Zwarte Piet. Die bezwaren hebben geleid tot verhitte discussies, tot juridische procedures en tot veranderingen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Bij de intocht in Amsterdam wordt dit jaar bijvoorbeeld een kwart van de Pieten niet donker geschminkt, maar alleen met roetvegen onherkenbaar gemaakt.

Dat de kwestie van huidskleur een rol speelde bij de arrestatie, bleek bij het verhoor van de actievoerders. Een van de agenten vroeg aan Quinsy Gario: “Van welke afkomst ben jij zelf dat jij daar aandacht voor wil vragen?” En: “Zie jij Sinterklaas niet als een stukje traditie?” Die ambtenaar heeft volgens de ombudsman gehandeld “in strijd met de professionaliteit”.

Lees hieronder het gehele rapport:

Rapport Nationale Ombudsman