Dit is een artikel uit het NRC-archief

Geopolitiek

Poetin: gesprekken met Oekraïne en EU-landen zijn moeizaam

Van links naar rechts: Hollande, Poetin, de Italiaanse premier Renzi, Porosjenko, en Merkel praten over de situatie in Oekraïne.
Van links naar rechts: Hollande, Poetin, de Italiaanse premier Renzi, Porosjenko, en Merkel praten over de situatie in Oekraïne. Foto AFP / Daniel Dal Zennaro

De Russische president Poetin heeft via zijn woordvoerder laten weten dat de gesprekken met Oekraïne en de EU-landen in Milaan moeizaam verlopen. De regeringsleiders spreken met elkaar over het bestand in Oekraïne in de marge van de ASEM-top voor EU-landen en Aziatische landen.

Poetin sprak gisteren al met de Duitse bondskanselier Merkel, die bij hem aandrong zijn invloed te laten gelden als het gaat om naleving van het staakt-het-vuren in Oekraïne tussen de regering en de pro-Russische rebellen. Vandaag worden deze gesprekken voortgezet. Na een eerste gesprek met de Oekraïense president Porosjenko zei Poetin eerst dat het “positief” was verlopen. Maar een woordvoerder van het Kremlin zei tegen persbureau AP:

“De gesprekken zijn moeilijk; er zijn volop misverstanden en er is onenigheid, maar we gaan niettemin door met het uitwisselen van standpunten.”

Poetin zal later vandaag de Oekraïense president opnieuw spreken, alsmede Merkel, en de Franse president Hollande.