Tech

Is het griep of is het ebola? Vraag het dr. Google

Foto iStock

Dat spiertje in je onderbeen dat maar blijft trekken. Een hoestje dat niet overgaat. Dat rare ruwe plekje in je nek. Wat doe je als je niet weet wat je mankeert? Je gaat niet naar de dokter. Bejjegek. Je gaat naar Google.

Online zoeken naar een diagnose is vragen om problemen. Er is zelfs een woord voor: cyberchondrie, de moderne variant van hypochondrie. Je klikt vaak op berichten die Het Ergste veronderstellen. Wat begon als een vage klacht eindigt dan al snel in een dodelijke ziekte, of op zijn minst dodelijke ongerustheid. Het vlekje wordt een melanoom, het hoestje ebola en dat onderbeen moet er morgen af.  Zo googelen we ons ziek.

Artsen zullen je adviseren om juist niet op zoek te gaan naar online informatie: als je een second opinion wilt, wacht dan eerst de first opinion af.

Gratis dokter van Google

Google  bevestigde deze week dat het bezig is met een test om mensen die naar medische klachten zoeken rechtstreeks door te verwijzen naar een dokter. Via video. Een Amerikaanse internetter met pijn in zijn knie voerde op google de term ‘knee pain’ in. Prompt kreeg hij de suggestie om een videochat te starten met een arts, via Googles chatdienst Hangout.

De arts op afstand is een uitbreiding van een dienst die Google vorig jaar introduceerde: HelpOuts. Experts geven daar betaald videoadvies over praktische zaken. Denk aan een bijles wiskunde (25 dollar per half uur), eerste hulp bij het maken van professionele foto’s (20 dollar per half uur) of relatiedeskundige Wendy Walsh die zich voor 160 dollar over je huwelijksproblemen buigt. Dat is eens wat anders dan een Youtube-filmpje dat uitlegt hoe je een kraanleertje moet vervangen.

Schrijft Google meteen een receptje uit?

Google betaalt, zolang de test loopt, de rekening van de arts. Sympathiek, maar wat weet een online dokter van je voorgeschiedenis? Hoe kun je een diagnose stellen via een camera? Schrijft Dr. Google ook meteen een receptje uit?

De volgende stap laat zich voorspellen: de arts op afstand kijkt mee met de gegevens die je verzamelt via eigen sensoren. Een fitnessband houdt bij wat je hartslag is, je slaappatroon en de hoeveelheid beweging die je dagelijks krijgt. De fabrikanten van smarthealth-gadgets veren op: zij maken sensoren die via de smartphone bijvoorbeeld je glucosegehalte, zuurstofgehalte en temperatuur vastleggen. Allemaal voer voor de online dokter.

Spreekuur op afstand

Het zal nog even duren voordat Dr. Google ook in Nederland spreekuur houdt. In de VS is de videoarts echter al in opmars. Doctorondemand.com biedt “snelle en onmiddellijke hulp” door 1.400 gecertificeerde artsen à 40 dollar per consult. De oprichter van Doctorondemand is de zoon van de grootste medische ster in de VS: Dr. Phil, de tv-dokter met die geruststellende snor.

Ook medisprout.com biedt online chats tussen patiënten en hun (eigen) artsen en koppelt daar verzekeringsmaatschappijen aan - zo kun je je videoconsult meteen declareren. Medisprout reageerde laatdunkend op de Google-arts:

“Je krijgt van een vreemde dokter geen relevante antwoorden en blijft achter met meer vragen.”

Dwangmatig

Google weet als geen ander hoe dwangmatig mensen naar ziektes zoeken. Het internetbedrijf gebruikt miljarden zoekopdrachten naar ziektes als bewijs voor de kracht van big data. Googles griepmonitor voorspelt (niet altijd even nauwkeurig) hoe een griepgolf verloopt aan de hand van het aantal mensen dat googelt op griepklachten. Momenteel is de griepactiviteit in Nederland laag, aldus de Flu Trends.

Ondertussen is  het aantal zoekopdrachten naar ‘ebola‘ in de maand oktober spectaculair gestegen. Een acute uitbraak van cyberchondrie.  Dr. Google krijgt het nog druk.