Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Jamaica, Guyana en Trinidad bannen reizigers uit ebola-gebieden

Een auto die wordt gebruikt voor het vervoer van aan ebola overleden patiënten wordt ontsmet bij een ziekenhuis in Guinee.
Een auto die wordt gebruikt voor het vervoer van aan ebola overleden patiënten wordt ontsmet bij een ziekenhuis in Guinee. Foto AP / Youssouf Bah

Jamaica, Guyana en Trinidad hebben besloten reizigers uit door ebola-getroffen landen te weren. Een dag eerder deden Colombia en het Caraïbische eiland Saint Lucia dit al.

Jamaica heeft alle consulaten en ambassades verzocht om reizigers uit West-Afrika geen visa te geven. Iedereen die de afgelopen vier weken in het gebied is geweest, mag het land niet meer in. Trinidad heeft aangekondigd alle inwoners uit Guinee, Liberia, Nigeria, Congo en Sierra Leone te weren, schrijft persbureau AP.

De Amerikaanse president Obama zei vannacht niet principieel tegen een ban op reizigers te zijn als dit “Amerika veilig houdt”. Obama overweegt een ‘ebola-tsaar’ in te stellen. Het Centers voor Disease Control and Prevention en de nationale veiligheidsadviseur Susan Rice doen puik werk zo zei hij, maar hebben ook andere zaken aan hun hoofd zoals de bestrijding van IS en het griepseizoen.

“Het zou daarom logisch zijn een centraal persoon aan te stellen die alle activiteiten overziet zodat we zeker weten dat we de puntjes op de i zetten.”

De Amerikaanse verpleegster die besmet is geraakt nadat in Texas nadat ze een ebola-patiënt had verpleegd is gisteren naar een speciale kliniek overgeplaatst in Maryland. Het ziekenhuis in Bethesda heeft een van de gespecialiseerde isolatieafdelingen. Vanaf haar ziekbed sprak ze kort met haar eigen arts en zei ze dat het goed met haar ging:

https://www.youtube.com/watch?v=7e8DXyVc7Lw

Amber Joy Vinson, de tweede verpleegster die ook na de verzorging van dezelfde patiënt Thomas Duncan besmet is geraakt, is naar een speciaal centrum in Atlanta overgeplaatst. Duncan overleed vorige week. De twee verpleegsters hadden wel tijdens de verzorging beschermende kleding gedragen. Het is nog onbekend hoe ze toch de ziekte hebben opgelopen.