Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Akkoord Nigeria en Boko Haram - bestand en vrijlating schoolmeisjes’

Betogers uitten de afgelopen maanden vaak hun onvrede over de aanpak van de ontvoering door de Nigeriaanse overheid. Ze vonden dat er te weinig werd gedaan om de meisjes te bevrijden.
Betogers uitten de afgelopen maanden vaak hun onvrede over de aanpak van de ontvoering door de Nigeriaanse overheid. Ze vonden dat er te weinig werd gedaan om de meisjes te bevrijden. Foto EPA

Het Nigeriaanse leger en de islamitische groepering Boko Haram zijn het eens geworden over een staakt-het-vuren en de vrijlating van meer dan tweehonderd ontvoerde schoolmeisjes. Dat heeft het hoofd van de krijgsmacht bekendgemaakt, meldt persbureau AFP. De doorbraak werd bereikt na dagen van directe onderhandelingen in buurland Tsjaad.

Nigeria eiste dat de 219 leerlingen die worden vastgehouden, zouden worden vrijgelaten. De terreurgroep wilde in ruil voor de meisjes zien dat gevangen strijders op vrije voeten zouden worden gesteld.

Waar of niet?

Het afgelopen half jaar is wel vaker een deal aangekondigd. Elke keer bleken die berichten niet te kloppen. Toch is er nu genoeg reden om het nieuws serieus te nemen, zegt NRC-correspondent Koert Lindijer.

“Het is de eerste keer dat een aankondiging wordt gevolgd door een staakt-het-vuren van het leger. De vrijlating van 27 gijzelaars, vorige week, zou daarnaast onderdeel zijn geweest van de deal. Het zou erop duiden dat er al langer wordt onderhandeld, en dat Boko Haram zijn afspraak is nagekomen. Ook is er nog nooit op zo’n hoog niveau bemiddeld tussen Boko Haram en Nigeria; de gesprekken werden voorgezeten door de president van Tsjaad.”

Het strijdtoneel is de afgelopen maanden bovendien dramatisch veranderd.

“Boko Haram is erg sterk geworden in het noordoosten van het land. Er zijn grote gebieden waar het leger niet meer kan komen. Ze hebben daar een kalifaat uitgeroepen en hebben een vorm van eigen bestuur ingevoerd. Misschien is het besef doorgedrongen dat Boko Haram niet meer is te verslaan en dat er in dat opzicht geen militaire oplossing is.”

De jonge gijzelaars die mogelijk worden vrijgelaten, werden in april ontvoerd uit hun school in Chibok, een stadje in het uiterste noordoosten van Nigeria. Van de 276 meisjes die werden meegenomen, wisten er tientallen te ontsnappen.

De onbekende leider

Moeders van de ontvoerde meisjes en studenten demonstreerden de afgelopen maanden regelmatig - soms dagelijks - voor de vrijlating van de kinderen. Ze vonden de overheid te laks en waren bang dat hun kinderen in de vergetelheid waren geraakt, ondanks de succesvolle internationale campagne ‘#Bringbackourgirls’ eerder dit jaar.

Voor de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan zou de bevrijding van de meisjes op een ideaal moment komen. Hij wil zich binnenkort officieel kandidaat stellen voor de verkiezingen van februari, aldus Lindijer.

Boko Haram heeft al honderden mensen gedood dit jaar, vooral in het noordoosten van Nigeria. De extremistische militie heeft inmiddels een groot gebied ingenomen en daar een kalifaat uitgeroepen. Bij de onderhandelingen in Tsjaad werd Boko Haram vertegenwoordigd door een man waar nog niemand van had gehoord. Lindijer:

“Het blijft goed om een slag om de arm te houden over dit akkoord.”