Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politie, recht en criminaliteit

Aanklager vindt dat Pistorius minstens tien jaar cel verdient

Pistorius tijdens de slotzitting vandaag die zijn strafmaat moet bepalen. Dinsdag doet de rechter uitspraak in zijn zaak.
Pistorius tijdens de slotzitting vandaag die zijn strafmaat moet bepalen. Dinsdag doet de rechter uitspraak in zijn zaak. Foto EPA / Mujahid Safodien

De aanklager in de zaak van Oscar Pistorius heeft tijdens een slotpleidooi geëist dat de atleet minstens tien jaar celstraf krijgt. De 27-jarige Pistorius werd vorige maand veroordeeld voor dood door schuld voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp.

De strafmaat zal volgende week dinsdag op 21 oktober bepaald worden. Tijdens de afsluitende zitting vandaag voor het bepalen van de hoogte van de straf zei de openbaar aanklager:

“De minimale straf waarmee de wereld blij zal zijn, is tien jaar gevangenisstraf. Dit is een serieuze zaak. We hebben het hier niet over een autodiefstal. Zijn daad was niet met voorbedachten rade, maar daar grenst het wel aan. Daar moet hij tien jaar voor krijgen minstens.”

Zijn advocaat Barry Roux betoogde dat Pistorius al genoeg geleden heeft door de verhalen in de media, en ook in financiële zin. Roux vroeg om drie jaar huisarrest, afgewisseld met een taakstraf. De gevangenis zou hem vanwege zijn handicap geen goed doen.

“Het recht moet zegevieren, maar het moet humaan gedaan worden, volgens de Afrikaanse idealen in het Zuid-Afrika na de apartheid. Hij raakte alles kwijt. Zijn vriendin, zijn carrière, zijn geld, zijn huis, zijn sportauto. Hij is niet alleen failliet. Hij is gebroken.”

Anekdote over Visagie maakte indruk

Het betoog van zijn advocaat zorgde ervoor dat de tranen over de wangen liepen van de atleet. De Zuid-Afrikaan, wiens benen zijn geamputeerd toen hij een baby was, werd in eigen land een held door zijn successen op de Paralympische Spelen. Pistorius heeft altijd gezegd dat hij dacht dat er een inbreker in de badkamer zat en dat hij daarom door de deur schoot.

Pistorius had zijn sportauto overigens verkocht en wilde aanvankelijk de opbrengst hiervan, 27.000 dollar, aan de familie van Steenkamp overmaken. Die weigerden dit, al hadden ze eerder wel geld van Pistorius aangenomen, ook na de dood van hun dochter. Steenkamp stuurde haar ouders namelijk iedere maand geld, Pistorius was daarmee doorgegaan. Maar de familie zei tijdens de rechtszaak dit geld te gaan terugbetalen.

NRC-correspondent Bram Vermeulen schrijft vandaag in de krant dat ondanks alle getuigenissen met name de anekdote van zijn advocaat bleef hangen over de gevierde rugby-speler Vleis Visagie. Die werd in 2004 wakker door het geluid van zijn eigen auto die startte:

Visagie aarzelde geen moment en vuurde vanuit het slaapkamerraam op zijn auto, in de overtuiging een dief te raken. Het bleek zijn dochter: dood. Visagie hoefde niet naar de gevangenis voor zijn fout. Hij was genoeg gestraft vond de rechter.

Bekijk hier een tijdlijn van de gebeurtenissen rond Pistorius: