Raad van State oordeelt kort voor intocht over eisen aan Zwarte Piet

Tegenstander van Zwarte Piet Patrick Mathurin vandaag voor demonstranten verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet die actie voeren bij de Raad van State.
Tegenstander van Zwarte Piet Patrick Mathurin vandaag voor demonstranten verkleed als Sinterklaas en Zwarte Piet die actie voeren bij de Raad van State. ANP / Valerie Kuypers

De Raad van State oordeelt niet eerder dan drie dagen voor de intocht van Sinterklaas in Gouda over de vraag of de overheid eisen moet stellen aan de figuur van Zwarte Piet. Vandaag vond in Den Haag het hoger beroep plaats dat burgemeester Van der Laan van Amsterdam had ingesteld over de intocht van Sinterklaas in zijn stad.

Aanleiding voor de zitting was een vonnis van de rechtbank deze zomer. Die oordeelde dat de burgemeester zich bij het verlenen van een vergunning voor de intocht had moeten vergewissen van de gevoelens van inwoners met een donkere huid. De rechter noemde Zwarte Piet in haar vonnis een “negatief stereotype”.

Procedure betreft intocht 2013

Voor de Raad van State werd niet zozeer ingegaan op het al dan niet racistisch karakter van Zwarte Piet. Het ging vooral over de vraag of de burgemeester daarover bij het verlenen van een vergunning wel een inhoudelijk oordeel moet geven. Burgemeester Van der Laan stelt zich op het standpunt dat hem zo’n oordeel niet past en zijn raadsman wees er in de zitting op dat het zou kunnen betekenen dat de burgemeester zich dan moet bemoeien met alle evenementen die een vergunning nodig hebben.

Voor de advocaat van degenen die bezwaar maken tegen de vergunning (en het gaat bij deze procedure om de intocht van vorig jaar) staat vast dat de burgemeester dat wel wil doen. Hij verwierp het verschil dat Van der Laan maakt tussen zijn formele rol als burgemeester, zeg maar de vergunningverlener, en zijn symbolische als burgervader, die met de strijdende partijen al jaren om tafel zit.

‘Racisme bouw je niet af’

In die laatste rol heeft Van der Laan ook afspraken gemaakt over veranderingen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. In 2014 zal een kwart van alle Pieten rondlopen met roetvegen op het gezicht in plaats van bruine schmink.

Voor de tegenstanders gaat dat niet snel genoeg. “Racisme bouw je niet af, racisme schaf je af”, zei een van de raadslieden.