Pakistaanse Hof bekrachtigt doodvonnis christen

Het Gerechtshof in Lahore, Pakistan heeft vandaag het doodvonnis van de christelijke Asia Bibi bekrachtigd, meldt persbureau AFP. Bibi werd vier jaar geleden ter dood veroordeeld onder een controversiële godslasteringswet, maar ging hiertegen in beroep. De advocaten van Bibi willen nu de zaak voorleggen aan het Gerechtshof in Islamabad.

Bibi, een moeder van vijf kinderen, werd in november 2010 door dorpsgenoten beschuldigd van het beledigen van de profeet Mohammed. De dorpsgenoten zouden hebben geweigerd uit hetzelfde glas als Bibi te drinken, waarna er een ruzie ontstond.

De imams die na de ruzie klachten tegen Bibi hadden ingediend noemden de bekrachtiging een “overwinning voor de islam”.

‘Pakistan houdt vast aan bizarre wetgeving’

Buitenlandredacteur Floris van Straaten over de zaak:

“In de afgelopen jaren is er vaak voor Bibi’s zaak gestreden. Zowel binnen als buiten Pakistan. Deze uitspraak is een signaal dat Pakistan vasthoudt aan de bizarre wetgeving, waarbij vaak de beschuldigingen soms rusten op slechts één klacht.”

Het gebeurt niet vaak in Pakistan dat iemand vanwege godslastering ter dood wordt veroordeeld. De laatste keer dat het gebeurde was in 2008. Ondanks dat de wet zeer controversieel is, zijn de mensen die opstonden voor hervormingen, onder anderen een gouverneur en de minister voor minderheden, vermoord door extremisten.