Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Krol stak subsidie voor homo-emancipatie in beheer 50Plus-site’

50Plus/Baay-Kamerlid Henk Krol tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
50Plus/Baay-Kamerlid Henk Krol tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. ANP / Martijn Beekman

Henk Krol heeft subsidie van het ministerie van Onderwijs gebruikt om de website van zijn partij 50Plus te hosten, terwijl het geld was bedoeld voor homo-emancipatie. Dat blijkt uit ingediende rechtbankstukken, meldt EenVandaag vanavond. Het kamerlid ontkent de aantijging.

In augustus werd al duidelijk dat de Stichting Vrienden van de Gay Krant ruim twee ton terugvorderde op Krol. Het totaalbedrag aan subsidie voor homo-emancipatie was drie ton. Volgens EenVandaag ging die 200.000 euro dus naar het beheer van de website van 50Plus, de partij waar Krol voorheen fractievoorzitter van was.

Doorsluizen

De stukken zijn ingediend namens de stichting om beslag te leggen op de twee huizen van de oud-hoofdredacteur van het tijdschrift voor homoseksuelen, lesbiennes en biseksuelen. Dit moet voorkomen dat Krol geld weg sluist, aldus het actualiteitenprogramma. Tussen de documenten zit een factuur voor het hosten van de website van 50Plus.

Advocaat van de stichting Oscar Hammerstein, die het beslag op de woningen van Krol laat leggen, noemt de handelwijze van het Kamerlid oplichting en flessentrekkerij. De stichting moet ruim twee ton subsidiegeld terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs, omdat het niet op de juiste manier is besteed.

Krol zelf ontkent tegenover EenVandaag. “Laten ze eerst maar eens kijken of er iets fout is gegaan en of ik er bij betrokken was.”