Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

Groot tekort aan ebola-artsen - medici trainen in Amsterdam

Er is een groot tekort aan geschikte kandidaten om namens Nederland naar door ebola getroffen gebieden in West-Afrika te reizen. Dat schrijft Trouw vandaag. Volgens de WHO dreigt de ebola-operatie vast te lopen door het gebrek aan medisch personeel.

Een arts in speciale kleding in een geïsoleerde kamer voor de behandeling van een patiënt met het ebola-virus in het AMC.
Een arts in speciale kleding in een geïsoleerde kamer voor de behandeling van een patiënt met het ebola-virus in het AMC. Foto ANP / Remko de Waal

Er is een groot tekort aan geschikte kandidaten om namens Nederland naar door ebola getroffen gebieden in West-Afrika te reizen. Dat schrijft Trouw vandaag. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dreigt de ebola-operatie vast te lopen door het gebrek aan medisch personeel.

Volgens de krant heeft de Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen grote moeite om geschikt personeel te vinden. Twee weken geleden riep minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD) ziekenhuizen op om artsen vrij te maken voor de ebola-missie.

Vanwege de strenge voorwaarden voldoen van de 200 aangemelde artsen slechts dertien aan de eisen. Volgens AzG zijn er wel degelijk genoeg gekwalificeerde artsen in Nederland, alleen die hebben zich (nog) niet aangemeld. Deze mensen hebben vaak in Nederland verplichtingen die ze niet zomaar kunnen opschorten.

Ebola-medici krijgen training in Amsterdam

Vanaf medio november krijgen ebola-medici van over de hele wereld training in een complex in Amsterdam, zo meldt de Volkskrant. In de loods gaat Artsen zonder Grenzen de omstandigheden in Afrika nabootsen; werken zonder elektriciteit en stromend water.

Naast medici worden ook locatiecoördinatoren, logistiek medewerkers en onderhoudsmensen getraind. Ze worden vooral voorbereid op de primitieve omstandigheden in een Afrikaanse ebolakliniek, aldus de Volkskrant.

President Obama annuleert opnieuw reizen

De Amerikaanse president Obama heeft opnieuw een aantal reizen in het kader van politieke campagnes geannuleerd. Net als gisteren blijft hij in Washington om vanuit het Witte Huis het antwoord van zijn regering op de groeiende angst voor de ebola-epidemie te coördineren, schrijft persbureau Reuters.

John Boehner, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, liet vannacht weten dat Obama “absoluut zou moeten overwegen” om vluchten vanuit door ebola getroffen landen tijdelijk niet meer in de Verenigde Staten toe te staan.