Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Bom onder softdrugsbeleid’ - Rechter legt modelkwekers geen straf op

Foto ANP/Valerie Kuypers

Twee wiettelers uit Groningen krijgen geen straf voor de teelt en verkoop van wiet, ondanks dat ze hieraan schuldig zijn bevonden. De rechter heeft geoordeeld dat de twee op een verantwoorde wijze teelden en daarom niet in aanmerking komen voor een straf. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor het cannabisbeleid in Nederland.

In Bellingwolde en Bierum zijn in de afgelopen jaren plantages van de twee opgerold waarbij meer dan 2.500 wietplanten in beslag zijn genomen. Daarnaast trof de politie negenhonderd stekken en acht kilo henneptoppen aan. De officier van justitie had twee weken geleden nog een werkstraf van 180 en 120 uur geëist. Weliswaar achtte de rechter het duo schuldig, maar er is dus geen straf opgelegd.

Geen banden met criminele circuit

Het duo uit Bierum teelde sinds 2009 wiet op een naar eigen zeggen ‘verantwoorde’ wijze. De planten werden biologisch geteeld en er werd ook geen elektriciteit afgetapt. Het duo droeg daarnaast belasting af. Daarover waren afspraken gemaakt met de fiscus.

De ‘modelkwekers’ hadden verder geen banden met de onderwereld. Het verantwoord telen werd uit overtuiging gedaan, in de hoop dat de teelt van cannabis legaal wordt. NRC-redacteur Wubby Luyendijk sprak de twee eerder al in de aanloop naar het proces (€):

“Dit is een principezaak. Ons vervolgen is hypocriet. Wiet mag je roken, coffeeshops die de wiet verkopen worden door gemeenten gedoogd. Maar wie de plantjes verbouwt en de coffeeshops de wiet levert, aan de achterdeur zeg maar, die is strafbaar. Dat klopt niet, dat is dubbelhartig.”

Het oordeel van de rechter werd in de zaal met luid gejuich en applaus ontvangen.

D66: proeven op lokaal niveau

Volgens D66-kamerlid Magda Berndsen legt de uitspraak een ‘bom onder het softdrugsbeleid’. De achterdeur van de coffeeshop is nu open:

“Deze uitspraak van de rechter is baanbrekend, hij zet de achterdeur van de coffeeshop open. Het beleid van minister Opstelten om de teelt van cannabis illegaal te houden is niet langer houdbaar door deze uitspraak van de rechter.”

Berndsen roept minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) op om proeven met gereguleerde wietteelt toe te staan:

“Reguleren van wietteelt is de enige oplossing voor een groot deel van de problemen waar gemeenten nu mee kampen. Hiermee kunnen we de gezondheidsrisico’s beperken, politiecapaciteit voor andere prioriteiten inzetten en brandgevaarlijke situaties voorkomen. En in de tussentijd roep ik Opstelten op om de experimenten met wietteelt toe te staan.”