’20 doden door sneeuwstormen Nepal, nog 85 klimmers vermist’

Sneeuwstormen in Nepal hebben tot nu tot twintig levens geëist.
Sneeuwstormen in Nepal hebben tot nu tot twintig levens geëist. Foto ANP/EPA/Himalayan Heart

Door sneeuwstormen en lawines in Nepal zijn twintig doden gevallen in een gebied dat zeer populair is onder klimmers en toeristen. 85 klimmers worden nog vermist. Gevreesd wordt dat het dodental verder zal oplopen.

Dat meldt AP vanochtend. De weersomstandigheden in het Himalayagebergte zijn op het moment zeer extreem; de sneeuwstormen zijn het gevolg van een cycloon die een paar dagen geleden huishield in India.

Berging bemoeilijkt door sneeuw

Onder de doden zijn zeker acht buitenlanders. Zij beklommen de achtduizend meter hoge berg Dhaulagiri en waren afkomstig uit Israël, Polen, Canada, India en Nepal. Onder de vermiste alpinisten zijn twee Slowaken. Tot nu toe zijn 23 mensen gered.

Reddingswerkers spreken van een van de ernstigste ongelukken in het berggebied ooit. De berging van de stoffelijke resten wordt bemoeilijkt door de dikke laag sneeuw waar de slachtoffers onder liggen.