Stukje voor stukje filmen. Bekijk Boston in een layer-lapsevideo

Het zijn adembenemende beelden die videograaf Julian Tryba in Boston maakte. Maandenlang werkte hij aan een filmpje dat nog geen drie minuten duurt en je meeneemt door de stad. De beelden doen denken aan een time-lapsevideo, maar dat is het niet helemaal.

Time-lapsevideo’s kennen we al langer. Je zet een camera neer op een vast punt, liefst hoog op een gebouw als je in een stad bent of bijvoorbeeld midden in een voetgangersgebied. Vervolgens laat je de camera lopen. Aan het einde zet je de beelden in een stroomversnelling. Heel veel filmmakers hebben de afgelopen jaren van de montagetechniek gebruikgemaakt - de een beter dan de andere.

Een ‘disco-effect’

Tryba wilde iets anders. Hij maakte voor zijn video gebruik van de zogenaamde ‘layer-lapse’-techniek. In zo’n video zet je fragmenten van dezelfde locatie op verschillende momenten van de dag achter elkaar. Daardoor krijgen je geen sierlijke overgangen, maar soort ‘disco-effect’. Op de blog van de Kessler Universiteit staat meer uitleg over zijn productie. Zo vertelt de filmmaker dat hij tijdens zijn maandenlange voorbereiding alles zeer zorgvuldig uitzocht:

“I have had the sequence setup in Premiere Pro for many months and it has been a matter of filling in the clips one by one. Before going on location, I decide which piece of the sequence I want to fill in.”

Ook zorgde hij ervoor dat de muziek, het nummer Make Me Feel Better, naadloos aansloot op de beelden.

“I like to listen to the few seconds of music I will edit that clip to. Then I head over to a map I have been working on that contains all the shooting locations in Boston I have in mind.”