Het wordt een gewone Piet – maar dan met ruitmotief

Het was gisteren het gesprek van de dag: bij de nationale intocht van Sinterklaas op 15 november in Gouda zullen er niet alleen Zwarte Pieten, maar ook kaas- en stroopwafelpieten zijn. Dat maakte de Goudse burgemeester Milo Schoenmaker (VVD) bekend. Maar waarom? Daarover bleef hij vaag. „We willen de intocht invullen op een manier die bij Gouda past”, zegt hij. „En dit is wat wij leuk vinden om op straat in Gouda te zien.”

Gebruikt u de stroopwafelpiet niet gewoon als citymarketing?

„Nee. We hebben hier meer dan kaas en stroopwafels. Maar we staan wel bekend om onze kaas en zo kwamen we tot deze Pieten. De aandacht had ik wel verwacht. Mijn agenda was dinsdag leeggemaakt zodat ik iedereen te woord kon staan.”

Heeft de NTR – de omroep die de intocht uitzendt – zich hiermee bemoeid?

„Nee. De gemeente Gouda is verantwoordelijk voor het invullen en organiseren van de intocht. De NTR verzorgt de uitzending en het Sinterklaasjournaal. Ik heb de NTR wel op de hoogte gesteld van ons persbericht zodat ze zouden weten wanneer en hoe we het nieuws naar buiten zouden brengen.”

Wat moeten we ons voorstellen bij kaas- en stroopwafelpieten?

„Ze krijgen gewoon een pietenpak aan en een pruik op. Maar de kaaspiet wordt goudgeel geschminkt. En de stroopwafelpieten krijgen een ruitmotief op hun gezicht. Welke kleur het beste een stroopwafel op een gezicht voorstelt, daarmee zijn we nog aan het experimenteren. Voor de rest zal iedereen moeten wachten tot 15 november.”

Wat wilt u met de introductie van deze nieuwe Pieten bereiken?

„De discussie rond Zwarte Piet is erg gepolariseerd. Wij zouden het graag een wat meer ontspannen karakter geven. We willen aan de intocht nieuwe kleuren toevoegen zonder de traditie overhoop te gooien. Dat is waar mensen bang voor zijn en dat is de reden dat deze discussie zo in de kramp zit.”