Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Obama annuleert reis vanwege ebola - mogelijk meer besmettingen in VS

Het ziekenhuis in Texas waar de verpleegster besmet raakte met ebola.
Het ziekenhuis in Texas waar de verpleegster besmet raakte met ebola. Foto AFP / Mike Stone / Getty Images

President Obama gaat vandaag niet op campagne in New Jersey en Connecticut, zo schrijft persbureau AP. Hij blijft in Washington om een overleg over de ebola-crisis te leiden. Volgens The New York Times komt Obama na het overleg met een verklaring, waarin hij het beleid van de Amerikaanse regering omtrent de bestrijding van ebola zal toelichten.

Gisteravond bekende de Amerikaanse president dat er tot nu toe door de westerse wereld te weinig is gedaan aan de bestrijding van de ziekte.

Een verpleegster die de Liberiaan Thomas Duncan verzorgde en nu ook besmet blijkt te zijn met ebola, heeft vlak daarvoor nog binnen de Verenigde Staten gevlogen. Dat zeggen functionarissen van de vliegtuigmaatschappij waarmee ze vloog. De Amerikaanse dienst Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft contact met de 132 passagiers die aan boord waren.

Meer ebola-gevallen verwacht

Het is de tweede verpleegster die na het verzorgen van Duncan besmet raakt. Duncan, een Liberiaan die in september vanuit Liberia de Verenigde Staten binnenkwam, overleed eerder deze maand aan ebola.

Volgens een functionaris van de politie in Dallas, waar het ziekenhuis staat waar Duncan werd behandeld, bestaat er zeker de mogelijkheid dat er meer ebola-gevallen naar buiten komen.

De directeur van het CDC zegt in een verklaring dat “tenzij je naar West-Afrika gaat” er voor het grote publiek geen besmettingsgevaar is:

Twitter avatar MashableLive MashableLIVE For the general public, @CDCgov director says, “there’s no risk of exposure to Ebola unless you go to west Africa.”