Nu nóg meer staatsschuld door al dat bezuinigen

Bezuinigingen hebben in Nederland geleid tot een nog hogere schuld, menen de economen Giulio Mazzolini en Ashoka Mody.

Ze waren vooral schadelijk omdat ze niet gepaard gingen met een toereikende en tijdige monetaire impuls, of met maatregelen om de bankensector er weer bovenop te helpen.

De Verenigde Staten, daarentegen, hebben de problemen van hun banken al in 2010 grotendeels opgelost. Ondanks de voorbarige, triomfantelijke uitspraken over de ‘vooruitgang’ die wordt geboekt op het terrein van de bankenunie, is er in Europa op dit vlak tot nu toe weinig concreets gebeurd.

De onnadenkende reactie in alle landen van de eurozone was nóg meer bezuinigingen. Nederland, dat een lage staatsschuld had in vergelijking met zijn bbp, ging bijvoorbeeld net zo hard bezuinigen als Italië, een land met een verhoudingsgewijs veel hogere staatsschuld. Het Nederlandse bezuinigingsbeleid was zonder meer slecht beleid.

Giulio Mazzolini en Ashoka Mody zijn verbonden aan de internationale denktank Bruegel. Mody is hoogleraar aan Princeton.

Lees het volledige artikel in het betaald archief (vrij toegankelijk voor abonnees)