Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Kamer wil van OV-chipkaart af’

Een reiziger checkt in bij een toegangspoortje op het station in Woerden.
Een reiziger checkt in bij een toegangspoortje op het station in Woerden. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Een ruime Kamermeerderheid wil de huidige OV-chipkaart afschaffen. De partijen willen zo snel mogelijk overstappen op een van de alternatieven, schrijft het AD. Onder meer VVD, CDA, D66, PVV en ChristenUnie zien geen toekomst meer voor de OV-chipkaart.

Reizigers klagen al langer over het omslachtige in- en uitchecken bij stations en het feit dat er minstens twintig euro saldo op de kaart moet staan. Daarnaast is het meenemen van anderen omslachtig. Een mogelijk alternatief is betalen met de smartphone, waarmee zonder in- en uitchecken kan worden gevolgd welk traject een reiziger heeft afgelegd.

Update 09.50: in een reactie zegt Translink Systems tegen persbureau Novum dat er al wordt gewerkt aan de verbetering van de OV-chipkaart. De Rotterdamse vervoerder RET heeft al een proef met tweehonderd mensen gehouden die met de chipkaart reisden en aan het eind van de maand een factuur kregen. Vanaf volgend jaar wil de RET alle reizigers deze mogelijkheid bieden.

“Je kunt een nieuw systeem niet van de ene op de andere dag invoeren. We hebben de OV-chipkaart ook gefaseerd ingevoerd, zodat we steeds verbeteringen konden doorvoeren.”

De NS zegt in een reactie tegen het AD dat het vasthoudt aan de kaart.

“Het is een mooi product, dat overal in het openbaar vervoer in Nederland te gebruiken is. Het is niet verstandig om nu de ov-chipkaart af te schaffen en een heel nieuw systeem in te voeren.”

Kamer wil voor 1 juli een nieuw systeem

De NS is al alternatieven aan het testen naar contactloos betalen met de bankpas, maar dat gaat regeringspartij VVD niet snel genoeg, zegt VVD-Kamerlid Betty de Boer in de krant.

“Ophouden met testen. Ik wil dat vóór 1 juli een vernieuwd systeem voor reizen in het openbaar vervoer is uitgerold.”

D66 wil ook van de huidige chipkaart af, maar wacht liever de testen af, zegt Kamerlid Stientje van Veldhoven.

“Laten we het deze keer vooral goed doen.”

PVV-Kamerlid Barry Madlener wil dat er een alternatief komt en dat het gewone treinkaartje terugkomt. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld wijst er in het AD op dat de OV-chipkaart geen eindstation is.

“Het is nu een volwaardig product, maar moet in de toekomst verder worden ontwikkeld.”