NYT: Gifgas van Saddam Hussein nu mogelijk in handen van IS in Irak

De grensstad Kobani (Syrië), waar gevochten wordt tussen Koerdische strijders en Islamitische Staat (IS).
De grensstad Kobani (Syrië), waar gevochten wordt tussen Koerdische strijders en Islamitische Staat (IS). Foto Reuters / Kai Pfaffenbach

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft mogelijk oude chemische wapens in handen. Dat schrijft The New York Times. Volgens de krant zijn het restanten van het regime van de geëxecuteerde dictator Saddam Hussein.

Het zou gaan om chemische wapens als mosterdgas en sarin (een zenuwgas). Die stammen nog uit de jaren tachtig en zijn geproduceerd door het Iraakse regime, tijdens de oorlog tegen Iran. Amerikaanse militairen vonden tussen 2004 en 2011 in Irak een aantal oude opslagplaatsen voor de gassen; een feit waar nauwelijks ruchtbaarheid aan gegeven is.

De Amerikanen zouden zo’n vijfduizend raketkoppen, granaten en bommen met giftige stoffen gevonden hebben. Veel ervan waren verroest en onveilig, en dus zijn militairen zeker zes keer aan de gassen blootgesteld. Niet alle opslagplaatsen zijn vernietigd.

Enkele opslagplaatsen zouden gevonden zijn in gebieden die nu in handen zijn van IS. Omdat de wapens in slechte staat waren, kan IS ze waarschijnlijk niet onmiddellijk inzetten. Wel kunnen strijders het gifgas gebruiken in kleinere, zelfgemaakte bommen. Volgens Koerdische activisten is dat ook gebeurd in Kobani.

‘Ook grondtroepen nodig in strijd tegen islamitische staat

Militaire leiders en bevelhebbers van de internationale coalitie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn het erover eens dat luchtaanvallen alleen niet genoeg zijn. Er zijn Iraakse grondtroepen nodig in de strijd tegen IS.

Dat heeft commandant der strijdkrachten Tom Middendorp tegen de NOS gezegd na het bijwonen van een internationale top over IS met meer dan twintig landen in Washington gisteren. Nederland draagt met in totaal acht F-16’s, waarvan twee reservetoestellen, bij aan de internationale missie tegen IS, die grote delen van Syrië en Irak in handen heeft. De missie is gestationeerd in Jordanië en omvat in totaal 250 militairen.

Middendorp zei positief te zijn over de resultaten van de luchtaanvallen. De hoogste militair wees erop dat de luchtaanvallen pas een paar weken bezig zijn.

“Je ziet al dat de opmars is gestokt. Ik denk dat we hun weerstand kunnen gaan breken.”

Nederland traint daarnaast ook Koerdische en Iraakse militairen. Volgens Middendorp is daar ook “grote waardering voor” zo zei hij op Radio 1 vanmorgen.

De VS voerde gisteren 21 nieuwe luchtaanvallen uit rond Kobani, de stad waar al dagenlang flink gevochten wordt tussen IS en Koerdische strijders. De Koerden wisten gisteren een strategisch gelegen heuvel ter veroveren. Maar IS heeft nog altijd meer dan eenderde van de stad in handen. De Amerikaanse president Barack Obama herhaalde bij de top dat de campagne tegen IS een lange strijd wordt:

“Dit is een operatie die de hele wereld aangaat.”