Buitenland smult van vechtende No Surrender-leden in Syrië

In het buitenland vinden ze het een prachtig verhaal, de drie leden van No Surrender (omschreven als ‘outlaw Dutch bikers’, ‘Niederländische Rocker’ en ‘une bande de motards’) die aan de zijde van de Koerden tegen IS strijden in Syrië.

Screenshot nypost.com

In het buitenland vinden ze het een prachtig verhaal, de drie leden van No Surrender (omschreven als ‘outlaw Dutch bikers’, ‘Niederländische Rocker’ en ‘une bande de motards’) die aan de zijde van de Koerden tegen IS strijden in Syrië.

Het bericht dat leden van No Surrender, die in Syrië tegen IS vechten niet strafbaar waren, ging de wereld over via het Franstalige persbureau AFP. Zo kwam het ook op de site van Le Figaro, inclusief uitleg van No Surrender-voorman Klaas Otto en woordvoerder van het Landelijk Parket Wim de Bruin.

Foto LeFigaro.fr

Via het Twitteraccount van Koerden in Nederland werd een foto van één van de strijdende motorclubleden gedeeld.

Twitter avatar KoerdenNL Koerden in NL Ron uit Nederland heeft zich bij de Koerden aangesloten om het IS ongedierte te bestrijden. Respect! http://t.co/xES1nmJg8h

Britten mogen niet voor PKK vechten

De Britse tabloid Daily Mail dook ook op het nieuws. De Engelsen schrijven dat het, net als in Nederland, ook voor hun landgenoten verboden is voor IS te vechten. Maar Britse burgers zouden zich wel bij de Koerden aan mogen sluiten, zolang het niet bij een brigade is die onder leiding van de PKK staat, dat in het Verenigd Koninkrijk bestempeld is als een terroristische organisatie.

Bron: www.dailymail.co.uk

De New York Post brengt het nieuws groot op de site. Grappend voorspelt de sensatiekrant dat er niet veel andere leden van No Surrender naar Syrië af zullen reizen:

“But a video on the club’s YouTube page raises questions about just how battle-ready No Surrender may be. The video shows mostly middle-aged, paunchy men, many of them shirtless, cavorting with topless dancers to the gang’s theme song, “No Surrender Is Here to Stay.”

Bron: nypost.com

Ook Duitse motorclubleden naar Syrië

In Duitsland meldt Bild dat ook Amerikaanse burgers zich bij de Koerden aansluiten in hun strijd tegen IS. Vanuit Duitsland zouden er leden van motorclubs naar Syrië zijn gereisd, het zou gaan om van oorsprong Koerdische leden van de Duitse club Median Empire MC.

Niet verboden in vreemde krijgsdienst

Een woordvoerder van het Landelijk Parket meldde gisteren in dagblad Trouw dat meevechten met de Koerden niet strafbaar is, omdat het niet langer verboden is in vreemde krijgsdienst te gaan zolang er niet meegevochten wordt tegen Nederland.

IS is voor de Nederlandse staat een terroristische organisatie, daar meevechten of zelfs voorbereidingen treffen om daar mee te vechten is strafbaar. Wanneer de Nederlanders in Syrië oorlogsmisdaden plegen kan er wel tot vervolging worden overgegaan.

No Surrender-leden voormalig militair

No Surrender-president Klaas Otto vertelde Omroep Brabant dat de drie strijders voormalig militairen zijn.

“Het zijn getrainde jongens met veel ervaring. Ook met buitenlandse missies. Ze zijn uitermate gedisciplineerd, ze drinken geen alcohol, zelfs niet op clubavonden.”