Volkert van der G. hoeft definitief geen enkelband meer om

Volkert van der G.
Volkert van der G. Foto ANP/Marcel Antonisse

Volkert van der G. hoeft definitief geen enkelband meer te dragen. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag zojuist in hoger beroep bepaald. De Haagse rechtbank was al eerder tot deze conclusie gekomen waardoor Van der G. sinds 30 juli geen enkelband meer droeg, maar het eerdere vonnis werd door het Openbaar Ministerie aangevochten.

Van der G. kwam eerder dit jaar in mei vrij nadat hij tweederde van zijn straf van achttien jaar cel voor de moord op Pim Fortuyn had uitgezeten. Over de vrijlating en het proefverlof van Van der G. was veel discussie. Staatssecretaris Teeven van Justitie (VVD) was tegen. De Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) oordeelde echter anders.

Aan zijn vrijlating waren zware voorwaarden verbonden, waaronder een verbod om de plaatsen Hilversum, Rotterdam, Den Haag, Tilburg en Krimpen aan den IJssel te bezoeken en dus het dragen van een enkelband. Verder moet hij zich zes jaar lang elke week melden bij de reclassering, mag hij niet met de media of familie van de slachtoffers praten en moet hij zich verplicht laten begeleiden door een psycholoog of psychiater. Overtreedt Van der G. één van deze voorwaarden, dan kan hij direct weer in de cel terechtkomen.

In juli stapte Van der G. naar de rechter in Den Haag om deze voorwaarden aan te vechten. Die besloot dat het locatieverbod en de enkelband “disproportionele maatregelen” waren. Daar is het gerechtshof het nu mee eens.