Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Infectieziekten

Voorzichtige prognose: minder nieuwe ebolabesmettingen in West-Afrika

Een slachtoffer in Liberia
Een slachtoffer in Liberia Foto EPA/Ahmed jallanzo

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt dat het aantal nieuwe ebolabesmettingen in een aantal zwaar getroffen gebieden in West-Afrika langzamerhand afneemt. De landen waar de meeste mensen zijn besmet met het dodelijke virus zijn Liberia, Guinee en Sierra Leone.

In die landen verspreidt het virus zich nog wel geografisch. Daarom zegt de WHO dat het nog voorbarig is om conclusies te trekken uit de dalende cijfers. De organisatie is bang dat als er geen extra maatregelen worden genomen het aantal nieuwe besmettingen per week snel kan stijgen en binnen twee maanden op 10.000 kan liggen. De afgelopen vier weken kwamen er wekelijks ongeveer 1.000 nieuwe patiënten bij. Binnen twee maanden wil de WHO daarom minstens 70 procent van alle besmette personen isoleren en behandelen om zo verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Het officiële dodental staat volgens de WHO op 4.447. De organisatie denkt dat het aantal ebolabesmettingen nog veel hoger ligt. Daarom heeft de WHO het sterftecijfer van ebola verhoogd van 50 naar 70 procent. In totaal zijn er officieel nu 8.914 mensen besmet geraakt, en de WHO verwacht dat dit aantal deze week nog boven de 9.000 uit zal stijgen. De huidige uitbraak van de infectieziekte werd voor het eerst in maart gerapporteerd in Guinee.