Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Proces Decembermoorden niet hervat’

Deelnemers aan de jaarlijkse fakkelwake voor slachtoffers van de Decembermoorden op 8 december in Amsterdam.
Deelnemers aan de jaarlijkse fakkelwake voor slachtoffers van de Decembermoorden op 8 december in Amsterdam. Foto ANP/Evert Elzinga

De rechtszaak over de Decembermoorden wordt niet hervat. De nabestaanden van de slachtoffers zijn niet ontvankelijk verklaard door de Krijgsraad van Suriname, meldt de NOS. Het proces over de moorden in 1982 lag sinds 2012 stil, nadat een amnestiewet in het leven was geroepen die verdachten tegen vervolging beschermt.

Nabestaanden wilden dat de zaak zou worden hervat en baseerden zich op de Inter-Amerikaanse Conventie voor de Rechten van de Mens. In artikel acht staat dat iedereen recht heeft op een proces en een vonnis binnen redelijke termijn. Maar volgens de Krijgsraad geldt dat artikel voor verdachten, niet voor eisers.

Het Hof van Justitie van Suriname beval begin dit jaar dat het Decembermoordenproces tegen ten minste één van de vijfentwintig verdachten moest worden voortgezet. President Desi Bouterse is hoofdverdachte van de Decembermoorden, de standrechtelijke executie van vijftien tegenstanders in 1982.