Nederlandse F-16’s gooiden tien bommen op stellingen IS in Irak

De afgelopen week hebben Nederlandse F-16’s boven Irak meer dan 25 missies gevlogen, waarbij in totaal tien bommen op stellingen van de extremistische jihadisten van IS werden gegooid. Volgens het ministerie van Defensie werd daarbij “een onbekend aantal terroristen uitgeschakeld”.

Een Nederlandse F-16.
Een Nederlandse F-16. Foto ANP/ Jerry Lampen

De afgelopen week hebben Nederlandse F-16’s boven Irak meer dan 25 missies gevlogen, waarbij in totaal tien bommen op stellingen van de extremistische jihadisten van IS werden gegooid. Volgens het ministerie van Defensie werd daarbij “een onbekend aantal terroristen uitgeschakeld”.

Precies een week geleden wierpen twee Nederlandse straaljagers voor het eerst drie bommen af in Irak. Het weekend ervoor vonden er al verkenningsvluchten plaats.

Nederland draagt met in totaal acht F-16’s, waarvan twee reservetoestellen, bij aan de internationale missie tegen de strijders van IS, die grote delen van Syrië en Irak in handen hebben. De missie is gestationeerd in Jordanië en omvat in totaal 250 militairen. Nederland draagt niet alleen bij door middel van bombardementen, maar ook met een trainingsmissie, waarbij 130 militairen Koerdische en Iraakse militairen opleiden.

Weer luchtaanvallen rond Kobani

De internationale coalitie tegen IS, geleid door de Verenigde Staten, heeft wederom meerdere luchtaanvallen uitgevoerd op Kobani, het Syrische stadje bij de grens met Turkije waar de Koerden al weken proberen te voorkomen dat IS de macht overneemt. Ze voerde ook luchtaanvallen uit op andere IS-stellingen in Syrië.

Koerdische strijders hebben een heuvel in Kobani die van strategisch belang is heroverd op IS, melden activisten en een Koerdische functionaris aan persbureau AP. De vlag van IS die daar stond, is weggehaald door de Koerden.

Twitter avatar jenanmoussa Jenan Moussa Here very handy pic from @BBC that shows location of “Tal Shair” hill. Kurds control that hill on West #Kobane now http://t.co/PgcaIborqt

Het lijkt erop dat de luchtaanvallen tot nu toe de opmars van IS weten te stuiten, meldde Koerdische bronnen in Kobani eerder vandaag aan de Arabische journalist Jenan Moussa, aanwezig op de Turks-Syrische grens. Het Amerikaanse leger heeft dit inmiddels volgens persbureau Reuters bevestigd. Het waarschuwt wel dat de situatie op de grond onduidelijk blijft.

Twitter avatar jenanmoussa Jenan Moussa Coalition airstrikes paying off? Today Kurdish sources in #Kobane telling me ISIS forced to retreat at least 4 kms in WEST side of town.