Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kabinet negeert wens Kamer voor ambitieuzer klimaatbeleid EU

Premier Mark Rutte spreekt Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad.
Premier Mark Rutte spreekt Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad. Foto ANP/Bart Maat

Het kabinet negeert de wens van de Tweede Kamer voor een ambitieuzer klimaatbeleid in Europa. De bewindslieden Kamp (Economische Zaken, VVD) en Mansveld (Milieu, PvdA) accepteren bij onderhandelingen over de EU-klimaat-ambities dat de doelstellingen op het gebied van duurzame energie voor 2030 niet-bindend worden. Ook zal het kabinet niet aandringen op het verdergaand terugdringen van broeikasgassen.

Dat blijkt uit een intern document over de Nederlandse inzet bij de onderhandelingen, dat in het bezit is van NRC. Haagse bronnen bevestigen dat deze instructies aan Brusselse diplomaten het standpunt van het kabinet verwoorden.

Minder ambities

De opstelling van regeringspartij PvdA is opvallend: vorige week waarschuwde PvdA-leider Samsom het kabinet nog dat de binnenlandse energiedoelen beslist gehaald moeten worden. PvdA-Kamerlid Jan Vos riep eerder op tot méér CO2-reductie en bindende duurzame-energiedoelen. In Europees verband legt de partij zich nu neer bij minder ambities.

Eind deze maand moeten EU-milieu- en energieministers besluiten over de EU-klimaatafspraken voor 2030. Basis voor die onderhandelingen is een plan van de Europese Commissie. Kern van dit voorstel is ’40-30-27’: reductie van broeikasgassen met 40 procent, 30 procent minder energieverbruik en een aandeel van 27 procent duurzame energie in de EU-’energiemix’.

Indicatieve doelen

Die 27 procent duurzaamheid is juridisch niet bindend. Europese landen kunnen elkaar er straks niet op aanspreken als de doelstelling niet wordt gehaaldEen Tweede Kamermeerderheid, ook coalitiepartij PvdA, riep het kabinet vorige week op zich wel in te zetten voor een bindend klimaatakkoord. In het Brusselse document komt de term ‘bindend’ echter niet voor en in een brief aan de Tweede Kamer sprak minister Kamp gisteren van “indicatieve doelen”. Volgens Haagse ingewijden acht het kabinet zo’n bindend akkoord in Europa niet haalbaar.

Morgen spreekt de Tweede Kamer met het kabinet over de klimaatonderhandelingen in Brussel.

Lees verder: Kabinet negeert Kamer bij klimaat(€, gratis voor abonnees)