Kaas- en stroopwafelpieten bij de nationale Sinterklaasintocht

Tijdens de nationale Sinterklaasintocht in Gouda zullen kaas- en stroopwafelpieten meelopen, opgemaakt met gele schmink en met ruitmotief.

Naast de kaas- en stroopwafelpiet wordt er ook gesproken over de invoering van de 'roetpiet', geschminkt met zwarte roetvegen. Foto: ANP / Roos Koole
Naast de kaas- en stroopwafelpiet wordt er ook gesproken over de invoering van de 'roetpiet', geschminkt met zwarte roetvegen. Foto: ANP / Roos Koole

Bij de nationale Sinterklaasintocht in Gouda zullen dit jaar enkele kaas- en stroopwafelpieten meelopen. Zij worden opgemaakt met respectievelijk gele schmink en een ruitmotief. Dat heeft burgemeester Milo Schoenmaker (VVD) bekendgemaakt.

Volgens de burgemeester wordt de intocht op 15 november een ‘traditionele intocht met een Gouds randje.’ Schoenmaker heeft vooraf veel overlegd met inwoners van Gouda over het uiterlijk dat Zwarte Piet moest hebben. Hij merkte dat veel mensen voorstander waren van een traditionele Zwarte Piet, maar dat anderen juist wel verandering wilden.

Schoenmaker:

“Ik vind het als burgemeester belangrijk dat ook de mening van mensen die er anders naar kijken gehoord wordt, ook al zijn die in de minderheid. Samen met de stad heb ik gezocht naar een balans die past in de Goudse tradities en recht doet aan de verschillende opvattingen.”

Niet meer zwart maar donkerbruin

Het merendeel van de Zwarte Pieten die zullen meelopen tijdens de op televisie uitgezonden intocht zijn donkerbruin geschminkt, zonder grote lippen of oorbellen. Enkele jaren geleden werd het uiterlijk van Zwarte Piet al gewijzigd. Gouda verandert daar verder niets aan.

De Zuid-Hollandse stad volgt met de aankondiging van de nieuwe pieten het voorbeeld van Amsterdam. Daar kondigde burgemeester Eberhard van der Laan eerder deze week aan dat de pieten tijdens de intocht slechts ‘roetvegen’ in het gezicht zullen hebben, niet volledig zwart geschminkt.

Wel erfgoed maar geen reclame

Het maatschappelijke debat over Zwarte Piet kent dit jaar grote gevolgen. Het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) wil Sinterklaas en Zwarte Piet op de lijst van de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed plaatsen, waardoor het feest nu ook een politieke zaak (€) is geworden. Albert Heijn en HEMA besloten Zwarte Piet juist uit hun reclame te verwijderen.

Tegelijkertijd willen de meeste gemeenten niet tornen aan Zwarte Piet, zo blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad. Slechts een klein aantal gemeenten is van plan het uiterlijk van Zwarte Piet drastisch aan te passen. Verder blijft hij over het algemeen donker met pruik en gestifte lippen.