Fotojournalisten hebben Instagram ontdekt - NRC tipt er vijf

Foto AP/Karly Domb Sadof

Een fotoproject over vluchtelingen in Syrië, de oorlog in Afghanistan in Hipstamatic-kleuren of een serie uit Noord-Korea: de smartphone-journalistiek maakt dankzij Instagram een enorme ontwikkeling door. NRC tipt vijf fotografen.

Het is makkelijk te gebruiken en iedereen kan erop: Instagram. Het sociale netwerk waarmee foto’s gedeeld kunnen worden, wint rap aan populariteit. Niet alleen mensen die vakantiefoto’s plaatsen hebben het medium ontdekt, maar ook fotojournalisten. Logisch: nieuwe beelden die gemaakt zijn op een smartphone kunnen met een paar handelingen zo worden geüpload, zonder dat iemand anders de beelden bewerkt. En nog mooier: volgers op Instagram kunnen die foto’s vervolgens ook weer delen.

Smartphone-journalistiek maakt zo een snelle ontwikkeling door. NRC-redacteur Rosan Hollak schrijft vandaag in NRC Handelsblad(€) over deze ontwikkeling én geeft vijf tips voor fotojournalisten die je moet volgen:

1. David Guttenfelder (45) - 726.881 volgers
Voormalig AP-fotograaf en werkzaam voor National Geographic is met zijn nominatie dit jaar door Time als ‘Instagram photographer of the year’, de onbetwiste koning van de smartphone-fotografie. Een flink deel van zijn publiek verwierf Guttenfelder via zijn vorige werkgever. In 2011 opende hij voor AP een persbureau in Noord-Korea. Guttenfelder:

“Begin 2013 kwam daar voor het eerst een goede mobiele internetverbinding. Ik kon toen direct foto’s uit Noord-Korea op mijn Instagram-pagina plaatsen. Dat had een enorme impact, er waren daar geen westerse fotografen en ik liet zomaar een deel van die wereld zien.”

In een periode van anderhalf jaar vertienvoudigde het aantal volgers van zijn account:

“In 2012 had ik 15.000 volgers. Begin 2013 waren dat er al 50.000.”

Dat hij zoveel fans heeft is niet verwonderlijk. Bijna iedere foto van Guttenfelder is de moeite van het bekijken waard: alsof je bijna naast hem zit, op een roadtrip door de VS of glurend naar de vreemde levenswijzen van de Noord-Koreanen.
Inmiddels heeft Guttenfelder ook het Instagram-account @everydayusa opgezet met 12 fotografen. Het doel is om via smartphonebeelden het dagelijks leven in de VS vast te leggen.

Laden

Gas station. Emigrant, Montana.

Weergeven op Instagram

2. Natalie Naccache – 21.990 volgers
Twee maanden terug werd het account van Natalie Naccache (25) door The Huffington Post aangeprezen als ‘een van de 26 briljante Instagram-accounts die je wereldblik zullen uitbreiden’. Dat was kort nadat zij op Instagram haar nieuwe fotoproject ‘Our Limbo’ had aangekondigd. Naccache, een Libanees-Britse fotografe uit Beiroet werkzaam voor Getty Images, maakte al eerder verrassende foto’s van het nachtleven van de elite in Beiroet en van migrantenwerksters in Libanon.

In opdracht van fotoagentschap Magnum en het Arab Documentary Photography Program is zij nu begonnen aan een project over vluchtelingen afkomstig uit de Syrische middenklasse. De beelden voor deze serie zijn te zien op haar account natnacphotos. Het zijn mooie, simpele beelden van Syriërs met onverwachte verhalen. Naccache:

“Veel mensen denken bij een vluchteling aan iemand die berooid voor een tentje zit. Maar de meer welgestelde Syriërs die het land zijn ontvlucht hebben ook veel problemen. Ze zijn hun huis, vrienden en familie kwijt en moeten in een ander land opnieuw beginnen. Hoe is hun leven? Dat is een verhaal dat ik wil laten zien.”

Laden

24 year-old Sima, a Syrian refugee in a coffee shop in Beirut. Her tattoo says “Damascus” and the initials of her family members in Arabic. Part of my new story #ourlimbo

Weergeven op Instagram

3. Michael Christopher Brown - 166.646 volgers
De Amerikaanse fotojournalist Michael Christopher Brown, verbonden aan Magnum Photos, was er al vroeg bij met zijn smartphone. Voor Time Lightbox, het fotoblog van Time Magazine, maakte hij in 2011 al een krachtige fotoserie over de oorlog in Libië.

Het jaar daarop maakte hij opnieuw een foto-essay met zijn mobieltje over het conflict in de Democratische Republiek Congo. Wie zijn Instagram-account volgt, kan zien dat Christopher Brown, die ook geregeld in opdracht werkt voor National Geographic, nu opnieuw door Afrika reist. Zijn kleurige beelden van de bevolking in Rwanda, de Centraal Afrikaanse Republiek en Congo zijn ontroerend en confronterend. Ze getuigen van een sterke politieke betrokkenheid. Ook maakte hij recent de mysterieuze serie #theafghaninmybackyard, eveneens te zien op zijn Instagram account.

Laden

protesting the presence of the french #sangaris #bangui #centralafricanrepublic #magnumphotos @magnumphotos

Weergeven op Instagram

4. Ed Kashi - 83,807 volgers
Hij won er in 2011 al een tweede prijs mee in de categorie ‘Hedendaagse thema’s’ bij World Press Photo: een ontluisterende foto van Nguyen Thi Ly (9), slachtoffer van Agent Orange, Da Nang Vietnam. Ed Kashi, verbonden aan het foto agentschap VII, plaatste de foto recent weer op zijn Instagram-account.

Het beeld typeert de fotograaf. Wie zijn werk bekijkt ziet dat Kashi, die in een razendsnel tempo over de wereld reist, telkens weer op een treffende, esthetische wijze het harde bestaan van de inwoners van Haïti, Mexico en Zuid-Soedan vastlegt. Op zijn Instagram-account pleit hij er nu voor om bij te dragen aan een betere levenssituatie voor kinderen als Thi Ly via #ChildrenofVietnam IndieGogo

Laden

The hands of a 70 year old man who died minutes earlier from #cancer in the Palliative Care Unit at the National Cancer Institute in #mexicocity #mexico On assignment for @HumanRightsWatch in Mexico @talking_eyes @viiphoto

Weergeven op Instagram

5. Glenna Gordon - 79,946 volgers
Een week geleden was ze met Zainab and Mary, twee serveersters in Hotel Marium in Freetown, Sierra Leone. Op de foto die ze op Instagram plaatste, dragen beide vrouwen maskers en handschoenen ter beschermen tegen het Ebola-virus. De Amerikaanse fotografe Glenna Gordon bezocht het Afrikaanse continent voor het eerst in 2006. Daar werkte ze een tijdje als verslaggever in Oeganda.

In 2010, toe ze in Liberia woonde, hakte ze de knoop door: ze besloot zich helemaal op de fotografie te richten. Nu maakt Gordon, die werkt voor The New York Times, Wall Street Journal, Al Jazeera America en het Lens Blog van The New York Times, al geruime tijd iPhone foto’s in Afrika, te zien op haar eigen site onder de naam iAfrika. En eerder dit jaar maakte ze voor de WSJ een indrukwekkende fotoserie over de achtergebleven spullen van de gekidnapte schoolmeisjes in Nigeria.

Gordon’s werk toont betrokkenheid met een goed gevoel voor de absurde kanten van het bestaan. Ook op haar Instagram-account kan je haar reizen door Afrika volgen.

Laden

Early morning Lagos Island under the bridge.

Weergeven op Instagram

Lees ook: ‘Een snelle blik op de wereld’(€)